Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till skäl

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder skäl?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet skäl?

  1. Det finns goda skäl att anta att människor med rötter i andra kulturer i vissa avseenden kan skilja sig från dem med långvarig inhemsk bakgrund och att skillnaderna minskar över tid genom assimilering samt genom att invandrarna påverkar den svenska kulturen.

    Jag tycker att de föräldrar som onekligen är ansvariga för familjesplittringen har alla skäl att ta hänsyn till barnets känslor innan man låter en främling flytta in i huset.

    Troicki skyllde på att han mådde dåligt och har inför avstängningsbeslutet hävdat att en dopningskontrollant sagt att det var skäl nog för att avstå.

    Regeringen har helt enkelt inte velat erkänna att det finns skäl att hitta särskilda lösningar för tolkarna.

    De har av ekonomiska skäl genomsnittligen sämre möjligheter att skaffa körkort och bil och skillnaden mellan män och kvinnor i körkortsinnehav är mycket större i denna grupp än bland medborgare med svensk bakgrund.

    Oavsett vad utredningen av händelsen visar finns det skäl att se över vad man kan göra för att minimera det dödliga polisvåldet.

    Vi finner inte något skäl att kommentera det här under en helg.

    Det hände i går: Förundersökningsledare Theodor Dahlgren vill få mamman och pappan häktade på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel.

    Mamman har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord.

    Nu har han häktats vid stadens tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel och olaga hot.

  2. När vi träffas för första gången står vi båda vid ett skäl i livet.

  3. Jag tror mitt skäl är risigt för väven blir ojämn.

  4. Det går ett tydligt skäl över ängarna som skiljer våra och grannens ägor åt.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

skäl i ordbok från 1870

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för skäl

  1. 1. skäl i vägskäl och dylikt, fornsvenska skicel i vceghaskicel och så vidare - danska skel, av urgermanska "skela- till roten i skilja. Fornsvenska skil i vceghaskil beror väl på anslutning till skilja; knappast, såsom också antagits, till en parallellrot med gammalt i. Jämför följande — Ingår i (åtminstone ett stort antal av) namnen Skälby, fornsvenska Skælby, till skäl i betydelse 'rågång' (jämför Rå-, Rör-, Stav-, Stångby o. författare Ortnamn på -by s. 27); åtminstone i ett fall dock av fornsvenska Skædhby Lundby sn Västmanland, jämför nysvenska Vallby, stundom av Vadhby, o. författare anförd avhandling s. 25.
  2. 2. skäl, orsak med mera, fornsvenska skicel n. (o. m.), redogörelse (i t. ex. göra skicel för), urskillning, förstånd, sans, medvetande, skäl, rätt o, billighet (jämför svenska adjektiv skälig), plikt, laga form, laga intyg, bevis, orsak, bestämmelse med mera = danska skel; samma ord som föregående, med vissa betydelse anslutande sig till skilj a o. andra beroende på senare utveckling; så utgår t. ex. uttryck giva goda eller starka skäl för från betydelse 'redogörelse'; göra skäl för sig på den av 'rätt o. billighet, plikt'. — Fornsvenska biformen skil n., m. beror på ny anslutning till skilja; jämför föreg.
  3. [skäl, svenska dialekt, musselskal., mussla, se skal.]

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

    Dagens namnsdag

    Markus

    Latinskt namn med oklar betydelse.

    Besläktade namn: Marco, Mark, Markku

    Hur böjs skäl?

    substantiv
    singularplural
    obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
    nominativett skälskäletskälskälen
    genitivett skälsskäletsskälsskälens