Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till ärende

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder ärende?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet ärende?

  1. Jag kommer ändå vara inne i stan på grund av ett annat ärende så jag kan lika gärna hämta ut ditt paket också när jag ändå är där.

  2. Ett ärende som det tvistades om redan förra året.

    Det innebär att en privatperson som behöver en ambulans måste berätta om sitt ärende för två larmcentraler.

    Men polisen kan ännu inte koppla fyndet till något känt ärende och området där foten låg ska undersökas ytterligare.

    Det var när polispatrullen kom tillbaka från ett annat ärende som de såg hur bakrutan på bilen var krossad och utrustningen borta.

    Det är nyinrättade Lärarnas ansvarsnämnd som kommit fram till detta beslut i det första ärende som den avgjort.

    - Eftersom detta är nämndens första ärende vill vi vill slå fast principen att hellre fria än fälla.

    Inspektionen i Kumla är nu ett prioriterat ärende och kommer att inledas de närmaste dagarna.

    Fastighetsägarna Stockholm försöker just nu höja hyresnivåerna i Stockholm genom ett ärende i Hyresnämnden.

    Uttalandet blev extra laddat då Jämting sitter i den nämnd som inom kort ska avgöra ett ärende som alkoholtillstånd till en strippklubb.

    När Konkurrensverket väljer att inte prioritera ett ärende innebär det inte att vi har tagit ställning till om den som vänt sig till oss och klagat har rätt eller fel.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för ärende

  1. ärende, i poesi särsk. förr icke sällan ärnde, t. ex. Lenngren, Franzén, Nicander, så stundom även i talspr.; i äldre nysvenska bland annat även: tilldragelse, fornsvenska ærende, ærande, er- med mera, budskap, uppdrag, rättssak, göromål, tilldragelse, naturbehov, tarv (liksom i isl.; eufemistiskt, jämför tarv), sannolikt även: träck (i ordspr. Hunda æta annarz manz ærende vp, Wadstein Sverige lm. XI. 6: 31) = fornisländska o. fornnorska erindi (ør-), danska ærende, fornsaxiska ârundi, fornhögtyska ârunti, anglosaxiska ǽrende (engelska errand). Mycket omstritt på grund av de egendomliga vokalförhållandena, som endast genom djärva o. delvis felaktiga hypoteser kunnat återföras på ett något så när enhetligt ursprung. För att lösa svårigheterna har därför Guntermann ZfdPh 42: 397 f. för de tyska orden antagit och utförligt motiverat lån från anglosaxiska ǽrende (missionsord), varvid i fornhögtyska o. fornsaxiska insatts den vanliga motsvarigheten till anglosaxiska ǽ. Därmed står dock alltjämt den nordiska formen (med gammalt ă) oförklarad: ordet förekommer redan i Skírnismál o. kan knappast vara lånat, i alla händelser ej under de omständigheter som kunna gälla för fornhögtyska o. fornsaxiska Från västgerm. synpunkt möta emellertid med G:s låneteori inga hinder att upprätthålla den gamla tilltalande härledningen från gotiska airus, sändebud, och så vidare (se ärna); men för de nordiska orden är denna oantaglig. Äldre litteratur se för övrigt utom anförd avhandling Falk-Torp s. 1581, Olson Appell, substantiv s. 436.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

    Dagens namnsdag

    Jonas

    Grekisk form av det hebreiska namnet Jona, som betyder duva. Även en kortform av det hebreiska namnet Johannes, Herren är nådig.

    Jens

    Dansk form av det hebreiska namnet som betyder Herren är nådig.

    Hur böjs ärende?

    substantiv
    singularplural
    obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
    nominativett ärendeärendetärendenärendena
    genitivett ärendesärendetsärendensärendenas