Lexikon för svenska synonymer

/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Girandole - veckans ord

På söndag är det advent och kanske dyker det då upp en girandole eller någon annan typ av ljusstake i ditt hem. Förmodligen är de klassiska adventsljusstakarna vanligast – fyra ljus på rad som tänds med en veckas mellanrum.
En girandole har en annan design; det är nämligen en ljusstake med flera armar som sitter i en ring, ungefär som en kristallkrona i ljusstake-format.

Ljusstakar har vi säkert haft länge i Sverige, men ordet girandole är inte särskilt gammalt – ”bara” 170 år (!). Från början kommer det från ett italienskt ord med betydelsen ’kretsa’, och det är faktiskt besläktat med ett annat ord som handlar om att kretsa, nämligen giro.

Kretsar dina tankar kring advent just nu? Ge utlopp för dem genom att testa vårt adventskviss!Lyssna på hur ordet uttalas.

Ge oss feedback på veckans ord

När du skickar in din mailadress blir du prenumerant på vårt nyhetsbrev och accepterar att vi kan sända information om språk och andra tjänster från synonymer.se och våra partners. Du kan när som helst avbryta prenumerationen. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter

/1004363/HBSynonymerMPU1