Lexikon för svenska synonymer

/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

chauvinism - veckans ord

Så här i dagarna kring nationaldagen kan hos vissa infinna sig en extra stark känsla för landet Sverige, dess kultur, seder, landskap, mat, språk och så vidare.
En passion kanske blommar upp, inte bara hos de som vanligtvis kallar sig patrioter. Ordet patriot har för vissa en negativ klang, förknippat med nationalism. Men i en vagare definition betyder det endast 'fosterlandsvän', och sådana finns förstås många typer av, med olika grad av passion.
Den mer inbitne eller extreme patrioten går under namnet 'chauvinist'.
(orden är synonymer, men som du vet är inte alla synonymer identiska i betydelse, utan har i många fall bara närliggande, överlappande innebörder)

Ordet chauvinism kommer från franskan. Närmare bestämt ett vaudeville (lustspel) om Napoleon där en av karaktärerna, som bar namnet Nicholas Chauvin, var en mycket hängiven patriot.
Ordet chauvinist är med andra ord en eponym.

Idag har betydelsen av ordet breddats en aning och gäller inte bara en fanatisk nationalism, utan en överdriven uppfattning om den egna gruppen överhuvud. Den i särklass vanligaste användningen av ordet är dock i sammansättningen manschauvinism, alltså uppfattningen att män skulle vara överlägsna kvinnor.

Lyssna på hur ordet uttalas.

Får vi skicka information till dig?

Du samtycker härmed till att vi får sända information om ord och andra tjänster från synonymer.se till din emailadress. Vi kommer inte att sälja dina uppgifter till tredje part.

Vi använder Mailchimp för att skicka nyhetsbrev. Genom att klicka nedan för att prenumerera godkänner du att informationen skickas till Mailchimp för att lagras och behandlas. Läs mer om Mailchimps här inställning till integritet här.

/1004363/HBSynonymerMPU1