Lexikon för svenska synonymer

/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Futilitet - veckans ord

Den här veckan ska vi prata om obetydligheter, bagateller och struntsaker, eller som de också kan kallas: futiliteter.
En futilitet är något futtigt, obetydligt, ynkligt eller oviktigt, och kan till exempel användas som i det här citatet, där det handlar om skräckförfattaren H. P. Lovecraft:

”Lovecrafts stora tema är kosmisk fasa och utgår från tanken att människan är en futilitet i ett iskallt och likgiltigt universum.”

Och är ett exempel på mer vardaglig användning:
"När tävlingen var över kändes tillvaron futil och meningslös."

Futiliteter har man garanterat stört sig på i alla tider, men ordet futilitet har vi bara använt på svenska i ungefär 130 år. Det är bildat av ordet futil, som betyder obetydlig, futtig eller ynklig, och är något äldre i svenskan än sin släkting futilitet.
Futil och futilitets mest avlägsna släktingar är däremot det latinska futilis med betydelserna obetydlig och opålitlig.
Man skulle också kunna tro att futil är förälder till det mer vardagliga futtig (med delvis samma betydelse). Men det är inte säkert, futtig kan faktiskt vara sprunget ur ett gammalt ord för skräp.
Krokiga äro språkets vägar!

Lyssna på hur ordet uttalas.

Ge oss feedback på veckans ord

När du skickar in din mailadress blir du prenumerant på vårt nyhetsbrev och accepterar att vi kan sända information om språk och andra tjänster från synonymer.se och våra partners. Du kan när som helst avbryta prenumerationen. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter

/1004363/HBSynonymerMPU1