Lexikon för svenska synonymer

/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Pösig - veckans ord

Julbaket är nog i full gång hos många just nu, och kanske har du vispat till exempel ägg och socker pösigt. Då vet du att ordet pösig kan betyda svällande, men visste du att det också kan ha en annan betydelse?
Den betydelsen kan man se i det här exemplet från Göteborgs-Posten år 2004:

”I monologerna växlar han också begåvat mellan rollerna: ena stunden tjock, svart skolvaktmästare med gröt i rösten, i nästa en våldsam ligist, en kantig skolkurator eller pösig Dramatenskådis.”

Dramatenskådisen håller alltså inte på att svälla, åtminstone inte fysiskt – pösig betyder här nämligen uppblåst, dryg eller självbelåten.
Den här 327 år gamla betydelsen hos pösig är faktiskt den ursprungliga – att prata om pösiga degar, kläder eller kinder började man inte göra förrän ungefär hundra år senare.

Pösig är bildat av verbet pösa, som har samma betydelser: att svälla och att vara dryg eller uppblåst. Men orden pösig och pösa är också, kanske lite överraskande, släkt med orden (vatten)puss och påse.

För fler ord om bakning, testa veckans kviss!Lyssna på hur ordet uttalas.

Ge oss feedback på veckans ord

När du skickar in din mailadress blir du prenumerant på vårt nyhetsbrev och accepterar att vi kan sända information om språk och andra tjänster från synonymer.se och våra partners. Du kan när som helst avbryta prenumerationen. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter

/1004363/HBSynonymerMPU1