Lexikon för svenska synonymer

/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

antibarbarus - Veckans ord

Är du rädd för att göra fel när du skriver eller pratar svenska? Då kanske du hade uppskattat att ha en antibarbarus vid din sida.
Låter det skrämmande? Ja, det kan vi förstå. Antibarbarus är inte ett av de vanligaste orden i dag, och många kanske förknippar det med ordet barbar, som betyder ’vilde’ eller ’odjur’.
Men ta det lugnt!

Orden barbar och antibarbarus är i och för sig besläktade, men en antibarbarus är inget odjur, utan en lärobok mot språkliga missbruk.
I en antibarbarus kan man därför läsa om vilka ord och fraser som författarna tycker att man borde undvika, speciellt ord och fraser som lånats in från andra språk. Sådant långods kallades till och med för barbarismer förr; i dag använder vi den mer neutrala termen lånord.

Barbarism, barbar och antibarbarus har alla gemensamt att de kommer från det latinska ordet barbarus, med betydelsen ’främmande’ eller ’okunnig’.
Lyssna på hur ordet uttalas.

Får vi skicka information till dig?

Du samtycker härmed till att vi får sända information om ord och andra tjänster från synonymer.se till din emailadress. Vi kommer inte att sälja dina uppgifter till tredje part.

Vi använder Mailchimp för att skicka nyhetsbrev. Genom att klicka nedan för att prenumerera godkänner du att informationen skickas till Mailchimp för att lagras och behandlas. Läs mer om Mailchimps här inställning till integritet här.

/1004363/HBSynonymerMPU1