Det skulle gå att fylla ett ganska tjockt svenskalexikon med grecismer, ord från grekiskan: gymnasium, bibliotek, kyrka, matematik … Arvet från antikens Grekland finns överallt. Men nu ska vi i stället titta på ord från den grekiska mytologin (också ett grekiskt ord). Och för att börja i rätt ände kan vi ta ett ord ur den grekiska kosmologin (där var ännu ett). Nämligen titan.
Titanerna var den första generationens gudar, barn till Uranos (himlen) och Gaia (jorden). Enligt skalden Hesiodos fanns det sex kvinnliga titaner och sex manliga (andra källor anger fler). Den yngste var rebellen Kronos, som kastrerade sin far och slukade alla sina egna barn – alla utom den listige Zeus, som gillrade en fälla och fjättrade honom i underjorden för att själv göra sig till gudarnas konung.
Titanerna har fått ge namn åt ett grundämne (en motståndskraftig lättmetall), en av Saturnus månar samt Atlantångaren Titanic. I svenskan har ordet används som synonym till jätte, men också i överförd betydelse om en framstående person. En av våra nationalskalder, August Strindberg, har ofta benämnts som en titan i sin tid. Strindbergsmonumentet i Tegnérlunden i Stockholm kallas faktiskt också "Titanen". Synonym: gigant/gigantiskt (också grekiskt).
|