Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Är svensken en hyperboré?

TEMA: NATIONALDAGEN
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
Vi uppmärksammar nationaldagen med det från början grekiska ordet hyperboré. För att förstå lite mer om vad det betyder kan vi kika närmare på det här citatet från Horace Engdahls text Om svårigheten att återvända från Italien från 2002:

”Astolf, hjälten i Lycksalighetens ö, är kung över hyperboréerna, sagovärldens svenskar.”

Hyperboréerna var alltså från början ett sagofolk, men de var inte bara svenskar, utan nordbor. Orddelen -boré går nämligen tillbaka på det grekiska ordet för nordanvind, så hyperboréerna var alltså de som bodde bortom nordanvinden.

Om man tittar på hur vi använder ordet i dag så är det oftast inte något sagofolk vi pratar om, utan nordbor i allmänhet; hyperboréernas land används ofta skämtsamt om Sverige, precis som hyperboréernas dimmor i det här citatet från GP 2002:

”Möjligen kompenseras en sådan miss i lektyren av att vi numera finner kapris i dess ädlaste form, les nonpareilles, i varje välsorterad butik även här i hyperboréernas dimmor.”

Hyperboré är som sagt inget svenskt ord från början, men gamla, svenska ord har vi skrapat ihop i veckans kviss och korsord. Testa vad du kan om gamla, fornsvenska ord!
NYORD PÅ LAGER?
Vi är snart halvvägs in i 2021 och det börjar bli dags att håva in årets nyord. Vilka ord tycker du har blivit vanligare i år? Lämna ditt bidrag här! Det kan vara helt nybildade ord, gamlingar som fått nytt liv eller inlånade ord. Ordet är fritt!

Några förslag vi har fått in hittills:
  • pratpromenad när man under pandemin inte kan sitta inne och diskutera
     
  • varmsingar långkalsonger
     
  • granninna kvinnlig granne
UTTRYCK OM SVENSKAR
de dumma svenskarna
uppfattning om att svenskar är lättlurade och blåögda. Man tror att det var tyska köpmän bosatta i Sverige som myntade detta uttryck.

ärlig svensk
en vanlig signatur till insändare i tidningar. Att svenskar var ärliga tyckte dessutom flera resenärer som besökte Sverige så tidigt som på 1600-talet.

vara en riktig svensson
inte skilja sig från mängden
HUR GÖR MAN KORSORD?
Vi har pratat med korsordskonstruktör Carina Ågren, som bland annat gör korsord för synonymer.se, om hur man egentligen gör ett korsord.

Du kan höra hela intervjun på vår YouTube-kanal: här.
KRYSSA MED GAMLA ORD
Glöm anglicismer och klickspråkveckans korsord vässar dina kunskaper om gamla, svenska ord.

Skicka oss orden som ska stå i de grå rutorna efter pilarna. Du kan antingen svara på detta mejl eller mejla till [email protected]. Vi lottar en vinnare bland de rätta svaren.

Förra veckans lösning var al dente och vann gjorde Katarina W. Grattis! Du får använda den annonsfria versionen av synonymer.se under 2 veckor. 
VILKA ORD SAKNAR DU?
Våra kollegor på Svensk ordbok har gallrat ut gamla ord i sin senaste upplaga, till exempel:

benrangelsmannen
tjuvspråk
trasgrann
vårdslösa
adoratör
cedera
imperatorisk
restauratris
utanläxa

Kommer du sakna något av de här orden? Eller borde vi ta bort dem från ordboken vi också? Skriv vad du tycker i den här tråden.
 
VECKANS NAMNSDAGAR
Vecka 22 är det bland annat dags att fira:
  • Gun 1/6, ett fornnordiskt namn med betydelsen strid. Och ja, Gun är faktiskt besläktat med det engelska ordet för olika skjutvapen, gun. Mer om det kan du läsa här. En kvinna med krut, alltså!
     
  • Roger 2/6. Namnet betyder berömd spjutkämpe och kommer från England.
     
  • Den strålande kvinnan Solveig 4/6
     
  • Bo 5/6, ett namn från Norden med betydelsen bofast.
VECKANS NOSTALGISKA ORD
Ord kommer och går, men språket består. Den här veckan har vi bekantat oss med nostalgiska ord. Kommer du ihåg de här orden?
  1. petmoj
  2. videofilm
  3. bergsprängare
  4. velourpappa
  5. yuppie
KVISS FRÅN FORNSVENSKAN
Hur bligar man och vem är det egentligen som är däven?

Klicka här för att se svaren i veckans kviss.

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.