Efter omställningen till vintertid har vi plötsligt fått långa, mörka kvällar. Och nu kommer först Halloween med häxor, spindlar och spöken, och sedan väntar allhelgonahelgen och alla själars dag, som ju också är förknippad med döden. Den mörka årstiden, sannerligen! Men låt oss inte rusa rakt in i natten utan stanna i skymningen ett tag. För som Pär Lagerkvist skrev (i Kaos, 1919): "Det är vackrast när det skymmer".
Ordet skymning är dokumenterat redan på 1500-talet, är besläktat med skymma och bildades av skum (mörker/mörk). I Småland och Blekinge var skummet förr en synonym till "mörkret". Skymningstimmen kallas ibland skumtimmen. Vill man understryka hur dunkelt det är kan man säga skumrasket. Rask betyder här inte "snabb" utan är en alternativ form till "rusk", som i ruskväder.
Även om skymningstimmen och skumtimmen syftar på samma sak ger de olika associationer. Visst låter skumtimmen otäckare? Skymning är på ett annat sätt förknippat med kvällsmys (som i kura skymning) och sagoberättande – ta till exempel Astrid Lindgrens I Skymningslandet. Skymningen verkar helt enkelt sätta fantasin i rörelse.
Källor: Isof, Svensk etymologisk ordbok, SAOB.
|