Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Därför har vi över tusen ord för is

TEMA: IS
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
”Har du inte köpt julklappar. Äsch, det är ingen ko på isen, än är det bara lucia.” Ingen ko på isen betyder att det är lugnt, inte bråttom, faran är inte överhängande. Det här idiomatiska uttrycket är egentligen bara ena halvan av ett längre ordstäv: det är ingen ko på isen så länge rumpan är i land. Den förkortade varianten har förekommit i cirka hundra år. Det finns en rad sådana förkortade ordstäv: först till kvarn (får först malet), när man talar om trollen (så står de i farstun), osv. Visste du förresten att svenskan har runt 1200 ord med is i – men knappt en enda synonym för "is". Hur är det möjligt? Läs mer längre ner.
BRA OCH DÅLIG ISKYLA
Med tanke på det nordiska klimatet är det inte underligt att vi har flera idiomatiska uttryck med is-metaforer. Att ha is i magen är att vara lugn och behärskad i stressiga situationer. Att bryta isen innebär att antingen övervinna de första svårigheterna, eller att lätta upp stämningen. Att lägga något på is är att skjuta upp det tills vidare. Kanske kommer det från isläggning, islägga (även isbelägga), som innebär att ett istäcke bildas. Att vara (helt) under isen är att vara deppig och ur form. Att vara kall som is är att vara känslokall. Men i sportens värld kan det både vara bra och dåligt att vara iskall, för det kan betyda att man är ur slag, men också att man visar iskyla (är lugn och behärskad) i svåra lägen.
1 ELLER 1200 ORD FÖR IS
Hur många ord för is har svenskan? Det beror på hur man räknar. På synonymer.se finns faktiskt inte en enda synonym som ligger så nära ”is” i betydelsen att den alltid går att använda istället för "is". Två synonymer anges, istäcke och snö, och de kan bara ersätta is vid vissa tillfällen. Men om man istället tänker på sammansatta ord där "is" ingår, antingen som förled eller efterled, blir bilden helt annorlunda. Enligt en artikel i SvD har Stockholms skridskoseglarklubb haft en ordlista med cirka 1300 ord! Allt från kärnis (den första isen som fryser från vattenytan och ner) till skådebrödsis (som är vacker men för tunn). Många ord är alltså underkategorier till is, snarare än synonymer. Och så har vi ord som isbana, ishall, ishacka, isglass osv.
Julens bästa erbjudande till alla hjärnsmarta!
Du vet väl att du kan hålla hjärnan 10 år yngre om du löser korsord, sudoku eller liknande utmaningar varje dag? Forskning visar att det är bra för minne, problemlösning och koncentration. Och bäst av allt: det är roligt. Det är helt enkelt en sann glädje att lyckas lösa färdigt något – och att vara glad är ju också bra för hälsan.
Gör någon glad till jul! Ge bort den perfekta julgåvan som räcker länge!
Själv får du en fin ljuslykta från Sagaform + Stora Korsordsboken 19.
PÅ TUNN/HAL/SVAG IS
Det finns flera uttryck för att ge sig in i något man inte behärskar. Man kan ta sig vatten över huvudet eller vara ute på djupt vatten. Men också var ute på hal is – eller tunn is. Eller svag is. Vilket är rätt? Alla alternativen används och förmedlar ungefär samma sak. Man har gett sig ut på ett område man inte riktigt behärskar. På engelska finns uttrycket to be (skating/walking) on thin ice, men det syftar på att göra något riskfyllt.
AZTEKISK JULSTJÄRNA
Den syns överallt redan i advents- och luciatider, blomman med klarröda, sammetsaktiga blad: julstjärnan. Det vetenskapliga namnet är Euphorbia pulcherrima (pulcherrima betyder "mycket vacker" eller "vackrast”) och den kallas ibland ”julros” fastän det inte är en ros. Julstjärnan är numera en krukväxt för juletider, men ursprungligen är den från Mexiko, där den växer naturligt och kan bli flera meter hög. Aztekerna, som inte firade jul, trodde att den hade fått sin röda färg när en gudinna droppade blod på dess blad. I början av 1800-talet importerades den till USA, och sedan spreds den till Europa och förädlades till den krukväxt vi idag känner. På engelska heter den poinsettia. Aztekerna kallade den cuetlaxochitl.

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.