Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Den suveräna självständigheten

VECKANS ORD: SUVERÄN
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
Nu blir det politik! Fast som vanligt ur ett språkligt perspektiv. Med tanke på att den 4 juli är USA:s självständighetsdag, Independence day, ska vi titta på det väldigt flexibla ordet suverän. De flesta har nog hört suveränt som adjektiv, ibland som positivt utrop: Suveränt! Förträffligt eller enastående, alltså. Kopplingen till självständighetsdagen är helt enkelt att suveränitet också betyder "självständighet". En suverän stat är självständig. Och det går även att säga om människor – man kan vara suverän (råda över sig själv) i ett visst sammanhang.  Men som vi ska se längre ner är suverän och suveränitet ganska töjbara begrepp.
SUVERÄNA IDROTTARE
Ordet dök upp i svenskan på 1600-talet när vi importerade ordet souverain (envåldshärskare) från franskan. Ursprunget är medeltidslatinets  superanus, "ledare", "härskare", som bildades av super, "över". Den gamla betydelsen "envåldshärskare" finns kvar i svenskan, men det är betydligt vanligare att kalla en skicklig och överlägsen idrottare för en suverän – eller prata om att en skidåkare är i suverän (överlägsen) ledning, tar en suverän seger osv.
SOPRANOS NAMN
Andra språk än franskan ärvde förstås latinets ord för "härskare/ledare". På spanska blev ordet soberano, och på italienska blev det två ord: sovrano, som idag betyder "självständig/överlägsen" – och soprano, som betyder "sopran". Och som svenskan sedan importerade från operans förlovade hemland Italien. Så den fiktive maffiabossen Tony Soprano i tv-klassikern "The Sopranos" har alltså ett namn med passande ursprung: ett ord för härskare på medeltidslatin.
Källor: SO, SAOB, synonymer.se
SUVERÄNISMEN OCH TRUMP
Ordet suveränism finns inte i svenska ordböcker, men används ibland i politiska sammanhang. Kanske har det blivit vanligare genom inflytande från engelskan. Engelska sovereigntism (eller sovereignism) kan både syfta på strävan efter nationellt självbestämmande, och på en ideologi som sätter landet först och motsätter sig federationer, globalisering och frihandel. Suveränism används ibland om EU-skeptiska och högerpopulistiska partiers ideologi. Och för att återknyta till USA:s självständighetsdag, så styrs landet idag av en president som ofta pratar om suveränitet i den här vidare bemärkelsen.

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.