Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Dymmelonsdag - dags att påska sig!

TEMA: PÅSK
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
Idag är det dymmelonsdagen. Namnet är kopplat till stilla veckan (även kallad dymmelveckan) som sträcker sig från palmsöndagen till påskafton. Benämningen 'stilla veckan' kommer från tysk tradition. Eftersom man dagarna före påsk skulle vara lågmäld och tänka på Jesus lidande så bytte man ut metallkläpparna – stavarna i kyrkklockorna – mot en träkläpp, en så kallad dymmel (eller dymbel), som gav en dovare klang när man ringde.

De nämnda ordformerna har försvunnit ur språket och förekommer inte i moderna ordböcker. Däremot har det närbesläktade dymling (träplugg) överlevt. I Svenska Akademiens ordbok står det att dymmel är en senare variant av dalmålets dymbel (också träplugg) och isländskans dymbell (träkläpp). Det finns ett gammalt talesätt som lyder: ruskig dymmel och kall vår göra ett fullgott år. Den som låg och drog sig för länge på dymmelonsdagen kunde bli kallad dymmeloxen.
DYMMELONSDAGSPASS
I Lasse Hallströms filmatisering av Mer om oss barn i Bullerbyn, med manus av Astrid Lindgren, skildras den folkliga traditionen med dymmelonsdagspass. Det var en skämtteckning, en urklippt häxa eller ett vitsigt meddelande med koppling till häxorna på Blåkulla som man fäste på någons rygg i smyg. Enligt en sed behövde nämligen häxorna ett ”pass” för att komma till Blåkulla. I Bullerbyn får pigan Agda ett sådant pass, dock utan häxkoppling, där det står ”Åh vad jag tycker om Oskar” (drängen).
PÅSKMAT FÖR GOURM...
Ägg, sill, lösgodis och kanske en lammstek. Påsken är kanske inte gourmeternas främsta högtid. Fast vänta nu – heter det inte gourmander? Nej, här får man se upp så att man inte sårar finsmakarnas känslor. Gourmet (alternativ stavning gourmé, som det uttalas) betyder just 'finsmakare'. Ursprungligen syftade det på vinkännare. Finare restauranger kallas ibland gourmetrestauranger. Ingen säger dock gourmandrestauranger, och det beror på att gourmand betyder ’storätare’! Eller rättare sagt: en person som tycker om mycket och god mat. Så tänk efter innan du säger ’du är allt en riktig gourmand!’ till en gourmet.

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.