Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Färger kommer och går men Tant Gredelin består

TEMA: FÄRGER
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
Vad har hänt med alla färger i svenskan? Skär, cerise, brandgul, violett, gredelin, scharlakansröd, purpur. Det är färgnamn som vi ofta bara stöter på i romaner och sagor. Elsa Beskows sagofigurer Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin illustrerar hur färgnamn försvinner och ersätts av andra. Gredelin konkurrerades ett tag ut av violett, men idag säger de flesta lila. Om det inte varit för Elsa Beskow hade nog inte många känt till att gredelin var en färg. Och längre tillbaka i tiden skulle Tant Brun och Tant Gredelin ha fått andra namn. För femhundra år sedan användes nämligen brun om det som senare blev gredelin (alltså lila). Även blå hade för några hundra år sedan en annan innebörd, nämligen svart – därav namnet Blåkulla, som egentligen betyder ”svarta kullen”.
SKÄR, CERISE OCH ROSA
Det röda färgspektrumet är omstritt. Var går gränsen mellan rött, rosa och lila? Även om färgen rosa omnämndes redan av antika författare fick den inte sitt namn i svenskan förrän mot slutet av 1700-talet, då rosa blev en modefärg. Ordet är en adjektivisering av ros. Idag har rosa nästan helt ersatt färgnamnet skär, som för många låter ålderdomligt. Det betyder dock inte att det är äldre. Tvärtom – skär började inte användas förrän 1808 (efter franskans chair, ”kött” – coleur de chair, ”köttfärg(ad)”), över 30 år senare än rosa. Ett tredje, konkurrerande namn är cerise (efter det franska ordet för körsbär), som förekommit sedan 1858 men vunnit mark sedan 1980-talet. Cerise används idag mest om en intensivt rosa färg, ibland gränsande mot lila (synonymer: ljusröd, körsbärsröd, violettrosa, skär, klarröd).

Källor: Wikipedia, Svensk ordbok
REGNBÅGENS FÄRGER
För att beskriva färgrikedom tar vi ibland till uttryck som i regnbågens alla färger eller regnbågsskimrande. Men vilka färger finns det egentligen i regnbågen? Den grundläggande, ganska universella indelningen är: röd, orange, gul, grön, blå, indigo och violett. Fast redan här tappar vi bort oss. Säger folk verkligen indigo och violett? Det här varierar beroende på ålder och var man bor, men mörkblå och lila är sannolikt vanligare. Man ska komma ihåg att färgindelningen skulle kunna göras annorlunda, men forskning visar att det finns sju distinkta färgnivåer som alla språk har ord för (Språktidningen 8/2 2021).

Synonymer till regnbågsfärgad: pärlemorskimrande, opaliserande, iriserande.
Tillsammans med våra vänner på Tankesport har vi ett erbjudande till dig som vill hålla hjärnan och språket i trim med korsord. Det finns tidningar i alla svårighetsgrader. Tre nummer för 99 kr. Beställer gör du här.
HUR SER FÄRGERNA UT?
Förutom de grundläggande färgerna finns många färgnamn för olika nyanser. Här är några av färgerna i svenskan.

Brandgul (orange)
Senapsgul
Gyllengul
(guldgul)
Smaragdgrön (intensiv, djup grön)
Vinröd
Kastanjebrun/kastanjeröd
(rödbrun)
Nougatbrun
Chokladbrun
Himmelsblå
Marinblå
Scharlakansröd, scharlakansfärgad
(starkt högröd)
Malvafärgad (blek/ljus lila eller blåviolett)
Purpurfärgad (rödviolett)
 
BÄRNSTEN I TRAFIKLJUS
Amber (bärnsten) används ibland om en gul nyans på engelska, särskilt när det gäller den gula signalen i trafikljus. Amber för gult trafikljus är vanligare i brittisk engelska än i amerikansk. 
På färgskalan ligger amber mellan orange och gul och kan närmast beskrivas som gulbrun eller helt enkelt bärnstensfärgad. Amber kan syfta på en rad nyanser med gult och brunt i. Det är också ett kvinnligt förnamn i engelskspråkiga länder. Förr kallades bärnsten även ambra på svenska, men numera används ordet om ett vaxliknande ämne som används i parfymer.

Källor: Wikipedia, Cambridge Dictionary

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.