Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Från lektyr till lyssning i sommartider

TEMA: SOMMARLEKTYR
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
På sommaren vistas vi mer utomhus än annars, men samtidigt är det fler som har tid att slå sig ner i solstolen eller fåtöljen med en god bok. Och är den inte god så är den kanske i alla fall en bladvändare med många cliffhangers; en bok som man läser från pärm till pärm eller slukar på en dag. Men kanske måste vi leta efter nya ord och börja prata om semesterlyssning istället för semesterläsning. Lyssnandet på ljudböcker på så kallade strömningstjänster fortsätter nämligen att öka medan försäljningen av fysiska böcker minskar, rapporterade SVT i mars. Kanske kommer vi i framtiden att säga att vi strömmar böcker. För övrigt kan man fråga sig varför vi säger "ljudbok" när det inte handlar om boken som fysiskt föremål. Men det är inte så konstigt som det låter (om ni ursäktar vitsen). När vi pratar om böcker syftar vi ofta på innehållet. Bokrecensioner handlar ju (oftast) inte om bindningen eller papperskvaliteten, och när vi säger att boken är bra syftar vi inte på formgivningen. 

Läs vidare för historien om ett helt annat slags "läseri" – och kultfilmen "Kiosklitteratur"...
LÄSARNA I NORRLAND
Alla författare vill ha läsare, men läsarna var främst intresserade av en bok – Bibeln. De så kallade läsarna var medlemmarna av de nordiska väckelserörelser som på 1700- och 1800-talen spred läseriet, där läsning av Bibeln och predikosamlingar stod i centrum. För att göra en lång historia kort började det på 1600-talet med pietismen, en lutheransk väckelse med rötter i Tyskland. I Norden kom begreppen läsare och läseri att användas. Man skiljer mellan gammalläseriet på 1700-talet och nyläseriet på 1800-talet. Nyläsarna var upproriska mot kyrkan och förföljdes. Läseriet är starkt förknippat med Norrland – så pass att det även kallas Norrlandsläseriet.

Källor: Wikipedia; (nästa spalt) SAOB, SO, Svensk etymologisk ordbok
KONSTEN ATT LÄSA
Det finns många sätt att läsa på. Den som läser hungrigt och glupskt kan sluka en bok. Är boken spännande nog kanske man orkar sträckläsa i många timmar. Beroende på hur noga man läser finns det olika uttryck: skumläsa eller skumma/ögna igenom är att läsa ytligt; lusläsa är motsatsen. Det är också närläsa, men närläsning används särskilt om en kritisk läsning med hjälp av litteraturvetenskapliga metoder och teorier. I skolan finns termen extensiv läsning, som avser läsning av längre, ofta skönlitterära texter inom språkundervisning.

Etymologi
Läsa, i fornsvenskan även med betydelsen "plocka", "samla", kommer från tyska lesen som bildats av latinets legere, "samla", "läsa". Även ordet lektyr härstammar härifrån, men via medeltidslatinets lectura och franskans lecture (läsning).
Tillsammans med våra vänner på Tankesport har vi ett erbjudande till dig som vill hålla hjärnan och språket i trim med korsord. Det finns tidningar i alla svårighetsgrader. Tre nummer för 99 kr. Beställer gör du här.
LUS- OCH LAGLÄSNING
läsa det finstilta – läsa den ofta viktiga informationen som står med liten text i avtal

läsa lagen för någon – läxa upp någon

läsa lusen av någon – skälla ut någon

läsa mellan raderna – förstå det som inte sägs eller skrivs rakt ut

läsa något som fan läser Bibeln – vantolka något

läsa ve och förbannelse över någon – gammaldags uttryck för att uttala förbannelser över någon
PULP FICTION I KIOSKEN
På engelska kallas kiosklitteratur (synonymer: populärlitteratur, triviallitteratur, skräplitteratur) för pulp fiction. Varför? Uttrycket myntades för att beskriva populära böcker som såldes i billiga format. Därför använde man ett uttryck som påminde om så kallade pulp magazines, tidskrifter som trycktes på en billig pappersmassa (pulp) och innehöll artiklar och noveller. När Quentin Tarantinos kultfilm Pulp Fiction skulle lanseras i Sverige ansåg den svenska filmdistributören tydligen att en svensk översättning inte hade samma klang som det engelska uttrycket, så filmen fick behålla titeln Pulp Fiction. Det var nog klokt att inte kalla den "Kiosklitteratur" – då hade den antagligen inte blivit en kioskvältare (bästsäljare eller kassasuccé).

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.