Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Full maskin med cyborgerna

TEMA: MASKINER
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
Ordet robot syftar i vardagligt tal på endera av två saker: en automatiserad maskin, som kan men inte alls måste vara lik en människa, eller ett luftvapen med styrningsförmåga, i folkmun kallat missil. Det var den tjeckiske författaren Karel Capek som först använde ordet robot för att beteckna människoliknande maskiner i sin pjäs R.U.R. (Rossums universala robotar) år 1920. Det kommer från det slaviska ordet för livegna arbetare (robotnik). Pjäsen blev en succé och robot ersatte på många språk automat, som numera används för enklare automatiserade maskiner.

I pjäsen tillverkas arbetarna av syntetiskt organiskt material och är alltså av kött och blod snarare än maskindelar. I senare science fiction kallas sådana robotar för cyborger (ett teleskopord av cybernetisk och organism).
’DATOR’ – MADE IN SWEDEN
Först kallades de nya maskinerna ’matematikmaskiner’ i Sverige, efter engelskans computer (räknare). Men en professor i informationsbehandling vid namn Börje Langefors dammade av sina latinkunskaper och kom på något bättre. Genom att sätta ihop det latinska verbet dare (ge) och ändelsen -or, enligt samma princip som orden traktor och motor, skapade han det nya ordet dator (givare).
I Norge säger man datamaskin, medan danskarna har lånat engelskans computer (ett ord från 1600-talet om människor som var duktiga på att räkna).
SPRÅKPOLISEN
Heter det datorspel eller dataspel? Det beror på sammanhanget. Data betyder egentligen information, men används som en vardaglig form av dator. 'Dataspel' och 'spela data' är alltså vardagliga, muntliga former.
Den som vill uttrycka sig vårdat bör använda datorspel och spela datorspel. Vilka inte ska förväxlas med tv-spel. Dator- och tv-spelsfantaster (så kallade gamers, av game = spel) brukar ändå prata om gaming (uttalas 'gejming') och att 'gejma'. Det sistnämnda ska inte skrivas gama, som betyder att roffa åt sig!
KAN DU ROBOTARNA?
Automat.
Apparat som av sig själv utför arbetsmoment efter ett givet mönster; apparat som kan leverera varor (t.ex. kaffeautomat).

Android.
(I science fiction) konstgjord människa, skapad på biologisk väg.

Cyborg.
Varelse som är uppbyggd av både mänsklig vävnad och maskindelar (mest i science fiction, men även en människa med protes kan ses som en cyborg).

Humanoid.
Konstgjord människa eller människoliknande robot.

*Droid. 
Förkortning av android, förekommer i viss science-fiction.

*Bot. Egentligen ingen robot, även om namnet kommer därifrån. Syftar på ett datorprogram som automatiskt utför uppgifter som annars utförs av människor.
MED GUDARNAS HJÄLP
Deus ex machina.
Latin för 'gud ur maskinen'. Internationellt begrepp som syftar på en osannolika händelse eller högre makt som räddar hjälten eller ingriper i en fiktiv berättelse. Uttrycket härstammar från bruket i romerk och grekisk teater att med hjälp av en mekanisk anordning fira ned en skådespelare föreställande en gud på scenen. I bredare mening syftar det nu på alla former av oväntade ingripanden, både i fiktion och verklighet.

För full maskin (av alla krafter).
På engelska kan man säga on all cylinders ('på alla cylindrar'), in top gear ('på högsta växel') eller work full steam ('arbeta för full ånga').

För egen maskin (utan hjälp).
På sjön säger man by it's own engines. Annars kan man säga on one's own steam ('för egen ånga').

(Kasta) grus i maskineriet.
På engelska kan man säga throw a spanner in the works ('kasta en skruvnyckel i maskineriet').
Under sommaren har vi förändrat våra spel en aning. De har blivit fler och mindre.

Ordfull (nu med statistik också!)
Språkkampen (vår kviss)
Ord i oreda (som i nyhetsbrevet, men interaktivt)
Minikryss (små korsord)

Alla spel har 1 spelomgång per dag. Förutom kvisset, som har en veckokamp, men å andra sidan kan du öva kvissfrågor själv när som helst och även spela mot andra i 1-1 matcher varje dag.
De stora korsorden publiceras inte varje vecka längre, men gamla sådana finns kvar i korsordsarkivet (för premiummedlemmar).
INRÖSTADE ORD
Varje vecka får vi in 100-200 förslag på nya ord och synonymer eller antonymer till existerande ord.
Våra redaktörer rensar därefter bort ord som inte är relevanta (ex. grammatiska former av ord vi redan har). De kvarvarande läggs ut för omröstning på webbplatsen och när rösterna uppnått en viss mängd tittar våra redaktörer på dem igen för att slutgiltigt godkänna om de ska få finnas med i ordboken.
Några av de ord som blivit inröstade och godkända senaste veckorna är:

Koja synonym till lya
Joker synonym till narr
Mantal synonym till folkmängd
Degaktig synonym till oformlig
Bågåkare synonym till knutte
MIXAD BUGG
Barn har ibland sjukdomar; så även datorapplikationer. Våra spel lider är unga och lider av vissa barnsjukdomar, d.v.s brister, kallade buggar på teknisk svenska (av det engelska ordet för insikt: bug; som antas krypa in i programmerarens tangentbord och orsaka fel).

Det har rapporterats svårigheter med ÅÄÖ när man skriver dem i minikryssets lösningsruta. Och att knappen inte alltid funkar. Vi ska kolla på det.

Bokstäverna på tangentbordet i Ordfull blev mindre i förra uppdateringen. Vi ska göra dem större igen i nästa uppdatering.

Förra veckan hade vi också ordet MIXAD som lösning i Ordfull.
Mixad är både perfekt particip-formen av mixa och ett adjektiv. Dessvärre fanns inte adjektivet i vår egen ordlista (oops!) och därför tillät inte spelet det ordet.
Vi fixade det snabbt, men pinsamt blev det ju, och vi  ber om ursäkt för krånglet. 

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.