Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Göja får snön att yra i februari

TEMA: SNÖMÅNADEN
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
Göjemånaden står för dörren och … stopp ett tag. Månaden heter februari. Jo, det stämmer förstås. Men innan romarnas kalender (den julianska) spreds norrut fanns det andra namn på månaderna. Här i norr kallades årets andra månad Göje. Vad det betydde från början är något oklart. Enligt flera källor kan ordet vara besläktat med grekiskans ord för snö ( ”chion” med latinska bokstäver). På fornisländska var gói ett ord för vissa typer av snö, till exempel tunn snö. Därför antar man att Göje kan översättas med snömånaden eller vintermånaden. Den gammelnordiska kalendern övergavs formellt redan på medeltiden, men ute i landet överlevde de gamla namnen ända till 1800-talet. Faktum är att namnet Göje fanns kvar i talesätt och namn en bit in på 1900-talet. Mer om det nedan…
GÖJA FÅR SNÖN ATT YRA
I dialektsamlingarna på Institutet för språk och folkminnen finns det flera spår av namnet Göje. På Orust och Tjörn förekom det talesätt om Göje på 1900-talet. På Orust fanns uttrycket ”Göjemånaden ska nu ha viftat med svansen”. Det betydde att vackert väder i början av februari förebådade dåligt väder i slutet av månaden. Klassisk vidskepelse. På Orust sa man ”Idag skakar Göja sin skinnkjol”, och  på Tjörn sa man ”Göja skakade sina påsar”. Båda uttrycken användes om snöoväder och gav alltså bilden av att Göja, tydligen en kvinna, skakade ur sig snön.
BLOMMOR OCH FISK
En av våra gamla svenska Nobelpristagare i litteratur, diktaren Erik Axel Karlfeldt, skrev en dikt som hette Göjevisa, som handlade om feburari. Göje har också använts i blomnamn. Klosterlilja kallades förr också göjeblomma eller göjemånadsblomma. Och eftersom pingstliljan liknade klosterliljan började man även kalla den för göjeblomma. I Bohuslän kallades långan (fisken alltså) som fiskades i februari för gölånga. Kanske lever det fortfarande en bohuslänning som minns att man pratade om Göje och Göja!
Källa: Isof
VECKANS ORD: KABELBROTT
Kabelbrott. Det låter som en lagöverträdelse och kan också vara det, om det är fråga om sabotage. Svensk polis utreder just nu om ett fartyg medvetet har kapat en undervattenskabel utanför Gotland. Det är det senaste i en rad misstänkta kabelsabotage. Ordet kabelbrott innebär dock att kabeln har gått sönder – det har skett ett brott på den.

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.