Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Hemvändarkväll, romjul och engelsk box(n)ing

TEMA: FORTSÄTTNING
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
God fortsättning! Förr var juldagen en betydligt mer religiös tillställning för svenskarna. Dagen gick i stillhetens tecken och man gick i julotta tidigt på morgonen, då Jesus födelse firades. Den kristna julen inleds officiellt vid midnatt, natten till juldagen, då advent (väntan på Kristus ankomst) är över. På senare tid har det blivit en populär ”hemvändarkväll” – en festkväll för folk som kommer tillbaka till sin gamla hemstad/hemby över julen. Otta syftar på tiden precis före gryningen, men används oftast i uttryck för att påtala hur tidigt det är: gå upp i ottan, osv. Det finns också sammansättningar som i svinottan (svintidigt) och gökotta – en picknick tidigt en vårmorgon. Namnet har germanskt ursprung och kommer sannolikt från sanskrit, närmare bestämt från ordet aktú, ”natt/mörker”.
NORSK "ROMJUL"
Kanske hade vikingarna och deras förfäder på känn att de sista dagarna på året skulle bli en ohelig tid av handel och reafynd i köpcentrum. Eller kanske inte, men det är ändå lite passande att mellandagarna kallas romjul på norska. Ordet "rom" kommer från fornvästnordiskans (dvs. den västra fornnordiskans) uttryck rúmheilagr, som betyder ”som inte behöver hållas strängt helig”. Rommelig betyder ”fri, obunden av lag” och ordet syftade på dagar som inte var officiella helgdagar, men som många ändå firade eller var lediga på. Förutom romjul kallas perioden ”romhelg” och ”mellomjul” i Norge.
GLÖDGAT VIN
Glögg serveras varm men inte glödhet. Fast ursprungligen – det finns dokumenterat från 1609 – hette det faktiskt ”glödgat vin”. Ordet kommer från det äldre ordet glödg, som bildades av verbet glödga, ”hetta upp”. Glödat vin gjordes genom att man doppade en sockertopp i cognac och tände eld på den, sedan lät man det smältande cognacsmakande sockret rinna ner i vinet. Färdigblandad och kryddad glögg började säljas på 1800-talet, och till slut började drycken förknippas med julen. Glögg heter nästan samma sak på tyska: Glühwein.
GOD FORTS. FÖLJER
Det blev en del uppståndelse när SSAB rekommenderade sina anställda att säga "god helg" istället för "god jul" för att inkludera dem som inte firar jul. Men vad säger man egentligen mellan jul och nyår? 

Enligt Språkrådet funkar "god fortsättning" både efter jul och efter nyår eftersom det syftar på en fortsättning på helgdagarna som har inletts. Under mellandagarna betyder det helt enkelt god fortsättning på julhelgen; efter nyårsafton är det god fortsättning på det nya året.

Men dagarna före nyårsafton kan man också säga "gott slut".
BOXNINGSDAGEN
Annandag jul kallas Boxing Day i Storbritannien. Dagens namn har inget med boxning att göra, men varför den heter som den gör är inte helt klarlagt. Enligt en teori är namnet förknippat med traditionen att skänka gåvor eller donera pengar till behövande på annandag jul. Boxing day ska alltså syfta på kyrkans fattigbössa, the alms box. Men enligt Oxford English Dictionary kom namnet av en 1700-talstradition att ge anställda en Christmas box, alltså en julklapp, den 26 december. För moderna britter är dagen förknippad med mellandagsrea, men det är också ett populärt tillfälle att gå och titta på fotboll.

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.