Julskinkan är en stark svensk jultradition, men den har fått konkurrens, eller i alla fall en kompis. En uppstickare som också den har långa anor. Kålroten. I Finland är kålrotslåda en traditionell julrätt, men här har griljerad kålrot blivit ett vegetariskt alternativ för den som inte äter kött. Kålroten har haft många dialektala namn i Sverige. I Skåne och Småland har den kallats
rabba, i Västergötland kallades den
buss,
pugge,
rotakabbe,
rotabuss och
rotabagge, på Fårö fanns namnet
strunk. Och ibland kallas den skämtsamt för ”"
Nordens apelsin", eftersom den innehåller c-vitamin. I en oväntad vändning gjorde ett av dessa namn entré på
den internationella scenen. Västgötska
rotabagge snappades upp i utlandet och blev
rutabaga i flera länder, bland annat USA, Frankrike, Japan och Portugal. Kålroten har varit så förknippad med Sverige att den kallas
swede eller
Swedish turnip ("svensk rova") i flera engelskspråkiga länder,
navet de Suède i Frankrike och
suwhēden-kabu i Japan.
Läs vidare för fler språkliga julkarameller. God jul från Synonymer.se!