Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Kända och ökända ord i rampljuset

TEMA: BERÖMMELSE
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
Namnkunnig är ett lurigt ord. Vid en första anblick kan man tro att sammansättningen namn + kunnig betyder att man kan mycket om namn. Ungefär som simkunnig betyder att man kan simma. Men namnkunnig betyder ’ryktbar, berömd’. För att förstå varför får vi gräva i språkhistorien.

I handskriften Codex Bildstenianus från 1400-talet finns den fornsvenska formen namnkunnogher, som med modern stavning blev namnkunnig. Denna betydelse av kunnig finns kvar i föråldrade uttryck som göra något kunnigt (göra något känt), allom kunnigt (allmänt känt) och det lite formella vara underkunnig om något (ha kännedom om något). Till skillnad från dessa uttryck är namnkunnig fortfarande mycket vanligt. Som exempel rapporterade Dagens Nyheter den 19 november att en 'av Pekings äldsta och mest namnkunniga teatrar tvingas stänga'.
BERÖMMELSENS IDIOM
Ingen är profet i sitt eget land, sin egen hemstad.
Det är svårt att bli erkänd i sin närmaste omgivning.

Göra sig ett namn.
Bli känd, framgångsrik.

Sprida glans över något.
Förhöja stämningen. Även om när en kändis närvarar och gör något extra festligt (skänker stjärnglans åt det.) 

Stå i rampljuset.
Vara föremål för allmänhetens intresse.

Celebert besök.
Fint besök, särskilt av framgångsrik, känd person.

Stå med båda fötterna på jorden
eller hålla sig på jorden.
Vara realistisk och ödmjuk.

Stiga någon åt huvudet. 
Någon blir mallig och övermodig av något (framgången har stigit honom åt huvudet); någon blir berusad av något (drinken steg mig åt huvudet).
 
SPRÅKPOLISEN RYCKER UT
Det finns språkpoliser som är specialiserade på att bekämpa särskrivningar, medan andra vänder sig mot grammatikfel eller anglicismer. Och så finns det kulinariska språkpoliser. Ett stort irritationsmoment för dessa finsmakare är oskicket att sätta accenten på fel ställe i det franska ordet för getost. Då och då står nämligen *chevré-sallad* på menyn på kaféer (uttalas då felaktigt ’tjävré’). För det första är det fel accent. Det ska inte vara akut accent (´) utan grav accent (`), dessutom ska accenten placeras ovanför det första e:t. Ordet skrivs chèvre och uttalas ’tjävr’. Eller så gör man det enkelt för sig och skriver (fransk) getost.
JAG MÖTTE LASSIE
Uttrycket 'jag mötte Lassie' eller 'dra en Lassie' myntades av Expressen-journalisten Petter Karlsson på 1990-talet. I sin tidningsspalt återgav han långsökta kändismöten som läsare bidragit med. Den gemensamma nämnaren var att någon avlägset bekant hade träffat eller sett en kändis. Till exempel att en släktings hund hade parat sig med filmhunden Lassie.
Uttrycket finns inte i ordböcker, men det gör däremot ett liknande ord för vandringsskrönor: klintbergare, efter folklivsforskaren Bengt af Klintberg som dokumenterade sådana historier. Klintbergare har dock inte just med kändisar att göra.
FAMÖS – EN FALSK VÄN
Ord som är nästan likadana på olika språk men inte har samma betydelse kallas falska vänner. Ett exempel är svenskans famös. Det är besläktat med engelskans famous och franskans fameux, som härstammar från latinets famosus. Grundbetydelsen på dessa språk är ’berömd, omtalad’. Men på svenska betyder famös också ökänd. Ordets dubbeltydighet kan orsaka problem.
En mening som 'tv-programmet gästas av två famösa artister' kan antingen betyda att artisterna är berömda eller att de är illa beryktade. Kanske är det därför som famös oftare verkar användas synonymt med ökänd, om det gäller personer, eller för att signalera att händelser/ting blivit omtalade på grund av att de är kontroversiella.
BIDRAG MED IDÉER
Nästa vecka handlar nyhetsbrevet om ord och uttryck på temat regler. 
Har du några spännande reflektioner på det temat du skulle vilja dela med dig av och som vi kan ta upp i brevet?
Dela dem gärna med oss via detta formulär, eller per email om du föredrar.

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.