Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Könens roller och uttryck

TEMA: HBTQ
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
Idag 17/5 är det den internationella dagen mot homofobi, bifobi och transfobi. Det vill säga hat mot homosexuella, transpersoner och bisexuella. I veckans nyhetsbrev tittar vi närmare på ord, termer och uttryck från HBTQ-världen. Men vi börjar med ett ord som använts i Sverige i snart femtio år.
Gay lånades in från engelskan och i Sverige förekom det i skrift första gången 1976, enligt Svensk ordbok. Det hade funnits i England sedan 1100-talet, då det förmodligen kom med de fransktalande normanderna. I engelskan betydde ordet bland annat glädjefull, sorglös, glättig och lättfotad. Ordet användes gradvis allt mer om prostitution eller sexuellt utsvävande beteende. I mitten av 1900-talet talet övergick det till att främst bli en beteckning för homosexuella män. Ordet slutade användas om beteende som ansågs utsvävande och är idag inte nedsättande, även om det också har fortsatt användas som homofobiskt skällsord. Det skulle dröja till slutet av 1900-talet innan gay började användas även om homosexuella kvinnor.
FOBIER OCH FOBIKER
Ordet fobi härstammar från grekiskans phobos (rädsla), som också var namnet på panikens och flyktens gud i antikens Grekland. Homofobi, transfobi och bifobi är fobier i överförd bemärkelse, och till skillnad från irrationella rädslor, som t.ex. agorafobi, torgskräck, syftar de på en negativ, fördomsfull, diskriminerande eller rentav hatisk syn på en viss grupp människor. Xenofobi, främlingsfientlighet, är ett annat sådant begrepp (xenos är grekiska för 'främling').
I Sverige användes ordet fobi för första gången 1896 av Bror Gadelius i skriften "Om tvångstankar och därmed besläktade fenomen".
JÄM-MERLIGA SPRÅKFEL
Ibland måste Språkpolisen konstatera att jämnställdheten har gått för långt. Även om det inte sker för jämnan händer det att folk tar fel, särskilt när de pratar, och sätter in ett n i jämställdhet. Inte konstigt; den som är för jämställdhet vill att det ska vara jämnt såtillvida att orättvisa skillnader utjämnas. Ibland smyger det sig också in ett n i jämlikhetjämt och ständigt, jämställd och jämställa, jämstor, jämstark, jämfota och jämsides. Vilket inte heller är konstigt, eftersom dessa ord förr kunde stavas med jämn- som förled. I några fall har inte fallit bort: jämnbredd går lika bra som jämbredd. I 'Svensk ordbok' är jämnbördig en godkänd stavning, men jämbördig är betydligt vanligare. Gränserna är ibland oskarpa, men en tumregel är att förledet jäm- betyder 'lika' eller 'likadan som'medan jämn- innebär att något är jämnt till ytan, med lika stora mått, utan variationer. En jämnbred planka är lika bred överallt; två plankor som är jämbreda är lika breda.
FRÅN ASEXUELL ....
Asexuell.
Att inte känna attraktion till andra.

Biologiskt kön.
Det fysiska könet, vilket omfattar könskromosomer, könsorgan och hormoner. Kvinnor har två X-kromosomer, män har en X-kromosom och en Y-kromosom.

Cisnormativitet.
Normen att vara antingen man eller kvinna och att följa traditionella könsuttryck.

Cisperson.
Person som identifierar sig med sitt biologiska/juridiska kön.

Genus.
Socialt kön. Begrepp med tonvikt på sociala och kulturella skillnader mellan män och kvinnor snarare än biologiska. Dvs. könet som social konstruktion. Ska inte förväxlas med grammatiskt genus!
 
HBTQI.
Står för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queer och intersex. Ibland läggs a+ till på slutet, a för asexuella och + för andra läggningar. På engelska heter det LGBTQ (lesbian + gay + bisexuals + transgender + queer).
 
Ickebinär.
En person som varken identifierar sig som (enbart) kvinna eller man.

Intersex.
Intersexpersoner har ett medfött tillstånd i vilket könskromosomerna eller könsorganen inte utvecklas som förväntat. Detta har inget med sexuell läggning att göra.

Källor: Socialstyrelsen, RFSL, vårdhandboken.se, synonymer.se. m.fl.
... TILL TRANSVESTIT
Juridiskt kön.
Könet som registreras vid födsel och i identitetshandlingar.

Könsidentitet.
Det självupplevda könet.

Könsuttryck.
Hur könet kommer till uttryck genom klädsel, smink, röst, kroppsspråk osv.
 
Queer.
Kan syfta på identiteten, att vara queer, dvs. att bryta mot normer kring kön, sexualitet, relationer och livsstil. Den som inte vill identifiera sitt kön eller läggning kallar sig ibland queer. Det kan också syfta på kritiska analyser (queerteori) om normer kring kön och sexualitet.

Transman/transkvinna.
En transman är någon vars biologiska och/eller juridiska kön var kvinna, men som identifierar sig som man. En transkvinna är någon vars biologiska och/eller juridiska kön var man men som identifierar sig som kvinna. Detta gäller oavsett om personerna har genomfört könskorrigering.
 
Transperson.
Person som inte identifierar sig med det juridiska könet den haft sedan födseln.
 
Transsexuell.
Person med könsdysfori, transsexualism, dvs. vars upplevda könet inte stämmer med det kroppsliga/biologiska.
 
Transvestit. Ej detsamma som transperson. En transvestit eller crossdresser är någon som klär sig och sminkar sig med ett annat könsuttryck än det som förknippas med personens juridiska kön.

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.