Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Ljungeld och tordönsskrällar när åskan går

TEMA: ÅSKAN GÅR
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
Dagen börjar med sol och blå himmel, men när de första molnen dyker upp i horisonten dröjer det inte länge förrän vi måste ta in sittdynorna från verandan och söka skydd från tordönet och regnet. Nu brukar vi inte direkt uttrycka oss så, men vi gillar ju speciella ord här på Synonymer.se. Tordön är precis som det låter ett mycket gammalt ord för åska (belagt sedan 1300-talet), men också för dunder, muller och dån i allmänhet. Det består av gudanamnet Tor, samt av dön, som är besläktat med dån. Asaguden Tor är som bekant åskguden i nordisk mytologi, och man trodde att åskan uppstod när Tor svingade sin hammare Mjölner mot onda jättar i skyn. Språkhistoriskt är namnet Tor besläktat med det lågtyska lånordet dunder (jämför engelskans thunder, tyskans Donner). Nu för tiden är det ingen som pratar om tordön när det åskar, däremot stöter man ibland på ordet i sammansättningen tordönsstämma, en mullrande basröst – exempelvis i DN för bara några dagar sedan. Danskar och norrmän säger fortfarande torden, men faktum är att svenskans åska också är kopplat till Tor och kan vara ännu äldre – mer om det nedan.
ÅSKANS SPRÅKHISTORIA
Hur är ordet åska kopplat till gudanamnet Tor? Så här: Ordet kommer från det fornsvenska assikkia/asäkia, belagt i sedan 1200-talet och nedtecknat i Västgötalagen. Det bildades av orden as, för asagud, i det här fallet Tor, och verbet åka (fornsvenska aka, besläktat med latinets agere, 'driva'). För när Tor var på ilsket humör åkte han runt med sin vagn, dragen av bockarna Tandgnissle och Tandglese (Tanngnjóstr och Tanngrisnir), och hamrade med Mjölner så att det dånade över jorden. På 1600-talet förekom fortfarande varianten toråk för åska: "Ostadigt wäder, tooråk och regnskurer", står det i en almanacka från 1624. Läs vidare för fler gamla fina uttryck!

Källor: SAOB, SO, Svensk etymologisk ordbok, Wikipedia
KILAR, VIGGAR OCH YXOR
Vad sa man om åskan förr?
toren går (det åskar)
torseld (blixt)
torsvigg, åskvigg (blixt)
torskil, tordönkil (blixt)
tordönssten. I äldre folktro namnet på blixt; man tänkte sig att en stenyxa kastades ner från himlen.
ljungeld (blixt).

Modernare uttryck
åskan går
det åskar. 
det blixtrar och dundrar.


Åska som symbol
krigets åskor. Åskan får symbolisera krigets kanoner och granater.
en åska av (ngt): "En åska av applåder mötte regissören i Cannes"…
blixt och dunder.

Hur låter åskan?
den dundrar, knallar, mullrar, bullrar, brakar, dånar/dönar, rullar, skräller...
Tillsammans med våra vänner på Tankesport har vi ett erbjudande till dig som vill hålla hjärnan och språket i trim med korsord. Det finns tidningar i alla svårighetsgrader. Tre nummer för 99 kr. Beställer gör du här.
ÄR NATIONALDAGEN GOD?
I dag säger vi tillykke med dagen till Danmark som firar grundlovsdagen. I morgon är det Sveriges tur, då vi förutom 1809 års grundlag och regeringsform firar Gustav Vasas kröning. Men vad säger vi här egentligen? Midsommaren är glad och påsken likaså, julen är god och det nya året är gott. Av någon anledning låter det tokigt när man säger "god nationaldag". "Glad nationaldag" kanske låter lite bättre, men en sökning på nätet ger vid handen att vi har gjort som våra närmaste grannar. De festglada norrmännen säger alltid gratulerer med dagen på 17 maj, och här i Sverige verkar grattis på nationaldagen till slut ha slagit igenom. Det är ju trots allt en slags födelsedag, eftersom rikets enande under Gustav Vasa lade grunden till det moderna Sverige.
THUNDERBIRD ÅSKFÅGELN
Alla religioner har sina föreställningar om åskans orsaker. Så även de nordamerikanska urfolkens naturreligioner. Bland exempelvis algonkinerna och präriefolken trodde man att åskfågeln framkallade mullret i ovan genom att slå med vingarna och sköt blixtar genom att blinka med ögonen. Åskfågeln fick ofta pryda toppen av totempålar. Den har också fått ett eget liv i populärkulturen och i moderna vandringssägner, och kan sägas ha blivit en kryptoid, det vill säga en "art" som bara finns i människors fantasi – tillsammans med storheter som Bigfoot, Yeti och Loch Ness-odjuret. Men åskfåglar är också en vetenskaplig benämning på flera förhistoriska arter av sydamerikanska jättefåglar som inte kunde flyga.

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.