Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

När julbocken klappade på dörren

TEMA: TOMTEN
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
Snart är det många som ska låtsas gå och köpa tidningen igen. Att bli kallad tomte är oftast inte så positivt, men att vara jultomte är något annat. Innan tomtarna associerades med julklappsutdelning hade de en roll i nordisk folktro. Redan på 1300-talet pratade Heliga Birgitta om tomtagudar, avgudar. Förr trodde man att gårds- eller hustomtar vakade över husfolket och bringade lycka över hushållet. Om de hölls på gott humör. Annars kunde de ställa till med hyss. Ordet tomte är från 1700-talet och härstammar från tomt. Eventuellt syftade ordet tomtegubbe helt enkelt på en gubbe på tomten. Den som delade ut julklappar var från början inte jultomten. Mer om det – och varför det heter ”julklapp” – nedan. God läsning, god jul eller god helg, önskar Synonymer.se!
NÄR BOCKEN KLAPPAR
Gåvor i samband med julen är äldre än ordet julklappar. Men idag är det nog inte många som vet varför det heter ”julklapp”. Upprinnelsen till klapputdelandet är att bönderna hade bjudningar och blev generösa mot tjänstefolk och drängar i juletid. Det blev en tradition att ”klappa” på dörren hos folk och kasta in en liten gåva. Senare gjorde folk detta utklädda till julbock. Det var först på 1900-talet som jultomten kom in i bilden. Likadant var det i Finland där jultomten än idag heter "julbocken",  joulupukki.
DÄRFÖR HOAR TOMTEN
Efter amerikansk förebild är det många som ”hoar” när de iklär sig rollen som jultomten. ”Ho! Ho! Ho!” – fast sagt med engelsk/amerikansk accent. Man skulle kunna tro att det här är ett modernt påfund inspirerat av Hollywood. Och julfilmerna har säkert påverkat oss. Men i grunden är det en skriftlig efterapning av ett bullrigt skratt. Enligt vissa källor som vi inte kan gå i god för är ”hoandet” inspirerat av skalden William Shakespeare. Utropet/skrattet ”ho! ho!" förekommer bland annat i A Midsummer Nights’s Dream och Hamlet.
Julens bästa erbjudande till alla hjärnsmarta!
Du vet väl att du kan hålla hjärnan 10 år yngre om du löser korsord, sudoku eller liknande utmaningar varje dag? Forskning visar att det är bra för minne, problemlösning och koncentration. Och bäst av allt: det är roligt. Det är helt enkelt en sann glädje att lyckas lösa färdigt något – och att vara glad är ju också bra för hälsan.
Gör någon glad till jul! Ge bort den perfekta julgåvan som räcker länge!
Själv får du en fin ljuslykta från Sagaform + Stora Korsordsboken 19.
TUSSEN & ANDRA TOMTAR
Ha tomtar på loftet.
Vara från sina sinnens fulla bruk.

Tomtebolycka.
Av "tomt"och "bolycka" – ett gammalt ord för lycka och trevnad i hemmet. Har alltså inget med tomtar att göra!

Tomtebisse.
Liten tomte. Av bise, "liten gubbe".

Andra tomtenamn ur Institutet för språk och folkminnens arkiv
tömtvittra, nisse, goanisse, lillnisse, tomtpyssel, tussen och tomtebese.
GLOBAL TOMTE
Jultomten på diverse språk:

Joulupukki (finska)
Julgubben (finlandssvenska)
Julemanden (danska)
der Weihnachtsmann (tyska)
Jólasveinninn (isländska)
Julenissen (norska)
Père Noël (franska)
Kerstman (nederländska)
Mikulás (ungern)
Święty Mikołaj  (polska)
Svyatyy Mykolay (ukrainska)
Papai Noel / Bom Velhinho (brasiliansk portugisiska)

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.