Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Saliga är lyckans ostar

TEMA: LYCKA
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
Lyckan har en egen temadag, torsdag 20 mars. Men vissa är lyckliga nästan alla dagar – vilka lyckostar de är. Men hur kom ostar in i bilden egentligen? Ordet lyckost började användas på 1950-talet. Det är en modern variant av det äldre idiomet (att vara) en lyckans ost, som finns dokumenterat redan 1824. En lyckans ost är helt enkelt en person med mycket tur – en turgubbe, turgumma, lyckoper, Alexander Lukas, eller vilken synonym man nu vill använda. Men åter till frågan. Svaret är enligt Svensk ordbok troligen att ost, så som det används i det idiomatiska uttrycket, ursprungligen hade en bildlig betydelse och inte syftade på mejeriprodukten. Ost kunde också betyda ”klump” eller ”dumbom”, och idiomet lyckans ost antydde alltså att lyckan hade kommit oförtjänt till personen (dumbommen) i fråga. Men det var då, det – dagens lyckostar är antagligen lyckligt ovetande om den dolda piken i idiomet.
LYCKANS TALESÄTT
Ha lyckan med sig – ha tur.

Det är ngns smala lycka – ngns stora tur.

Prisa sin lycka eller skatta sig lycklig – uttryck för att man har haft tur (och ska vara tacksam).

(Var och en är) sin egen lyckas smed – ordspråket förklarar egentligen sig själv: man skapar sig sin egen lycka. Tillskrivs ursprungligen den romerske konsuln Appius Claudius Caecus som byggde Roms första akvedukt.

Ingen må prisas lycklig före sin död – talesätt som tillskrivs den romerska skalden Ovidius. Men greken Solon ska ha sagt ungefär så redan 500 år före Kristus.

Lyckan står den djärve bi – ordspråk som funnits länge i svenskan men som även finns i bland annat antikens romerska litteratur.
LYCKLIG, SÄLL, SALIG
Ordet lycka är belagt i svenskan sedan 1300-talet (fornsvenska lykka). Det var en import från lågtyskans lücke och gelücke, ”öde; lycka”. Möjligen kan det komma från en forngermansk rot, luk, ”böja”.

Orden salighet (adjektiv: salig) och sällhet (adjektiv: säll) är lite högtidligare. Särskilt salighet har också en mer religiös betydelse. Det är himmelsk lycka, men ordet kan också användas utan religiös betydelse. Säll är ett äldre ord för "lycklig/glad". Båda orden har paradoxalt nog en koppling till döden: salig i åminnelse är ett uttryck för att hedra en död person, och att gå till de sälla jaktmarkerna är att dö.

Lycka hade förr även betydelsen "åker/äng", vilket märks på att en del orter/platser kallas Lyckorna. 
Som verb betydde det "stänga", vilket märks på det gamla uttrycket bakom lyckta dörrar (stängda dörrar).
ENGELSK LYCKA ÄR NORSK
Engelskans happiness och happy låter inte alls som lycka och lycklig, men urpsrunget till de engelska orden tros vara fornnordiskt. Den fornengelska stammen hap och medeltidsengelskans happyn kom sannolikt från en fornvästnordisk stam, happ, som betydde "tur, lycka". I fornnorskan fanns ordet heppin, "lyckosam, turlig", och det ordet har överlevt i nynorskan, där det numera heter heppen. Och ja, du gissar rätt, ordet happen (hända) är besläktat med happy.

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.