Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Skurkar, kanaljer och uschlingar

VECKANS ORD
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
”Bondlurk, läbbiga skurk, ynkliga parasit” – så sjöng Magnus och Brasse i ”Svordomsvisan”. Ibland kan man behöva variera sig och använda lite ovanligare ord än till exempel ”skurk” (ett ord som funnits i svenskan sedan slutet av 1600-talet och kommer från lågtyskans schurk med samma betydelse). Vad sägs om kanalje? Det är ett lurigt ord, eftersom det mest används skämtsamt. I Svenska Akademiens ordbok står det: ”ibland med en antydan om (motvillig) beundran eller dylikt”. Till exempel att man säger ”din kanalje” till någon som gjort något lite listigt eller fräckt, ungefär som man säger ”din rackare där”. Så har det varit i över hundra år. ”Betydelse: I högsta måtto nedrig menniska. Säges dock ofta skämtvis”, står det till exempel i en ordbok från 1870. Kanalje är ett italienskt lånord från 1600-talet, av canaglia, ”pöbel; rackare”. Men den ursprungliga betydelsen är ”en hop hundar”, för ordet härstammar från latinets canis, ”hund”. I Sverige kunde man på 1600-talet säga att man ”mådde som en kanalje” (alltså som en hund).
BANDIT, GROBIAN ...
Lymmel. Sedan 1688, av tyska Lümmel, samma betydelse som på svenska.

Drummel. Sedan 1800-talet. Antingen av fronsvenska drumber (ett öknamn) eller av meddellågtyska drummel, ”liten kloss; undersätsig person”.

Grobian. Sedan 1618. Danskt, lånat från tyska Grobian och det påhittade latiniserade ordet grobianus, av grob, ”grov”.

Skälm. Sedan 1520. Av fornsvenska skiälmber, lån från tyskans schelm(e), ”kadaver, skälm”.

Slyngel. Sedan 1613. Av lågtyska slüngel med samma betydelse, besläktat med slingen, ”sno sig.”

Bandit. Sedan 1660. Av italienska bandito, ungefär ”fredlös”.
USCHLING OCH LURK!
Odåga. Sedan 1791. Av fornsvenska dogha, ”duga”, alltså var odåga ungefär ”odugling”. Men numera snarare "busfrö" eller "slyngel".

Bov. Sedan 1430. Av fornsvenska bove, lånord från lågtyskan, där ”bove” ursprungligen kan ha betytt ”gosse”.

Uschling. Variant av usling, som i sin tur kommer från fornsvenska yslinger.

Lurk. Sedan 1712. Av fornvenska lurker, ”kringstrykare”. Eventuellt av iriska lorg, ”knölpåk”.

Niding. Ålderdomligt, från 1000-talet. Av fornsvenska nidh, "fiendskap". Se idiomet var mans niding (en som är utsatt för allmänhetens kritik). Historiskt ett uttryck för att vara fredlös, bannlyst.

Källor: SO, SAOB, synonymer.se
VIKINGAR OCH "CROOKS"
Att vara crooked är att vara ohederlig, skurkatig. (Eller krokig, böjd, om det är ett föremål som avses.) En crook är en skurk eller svindlare. Ordet har funnits i engelskan länge, men har fornnordiskt ursprung. Det kommer nämligen från fornvästnordiska krokr, som förstås betydde "krok". Så det var de "norska" vikingarna som tog med sig ordet till öarna norr om Skottland, och därifrån spred det sig söderut. I medelengelskan kunde crook betyda "(djävulskt) trick". Crooked fick den bildliga betydelsen "oärlig" på 1700-talet, och crook fick betydelsen "svindlare" i amerikansk engelska.

Källa: etymonline.com

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.