Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Språket tar oss med storm

TEMA: STORM
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
Karibien och USA håller andan inför Miltons ankomst, Kirk är på ingång i Sverige. Från början var Kirk en orkan, men på vägen från Nordafrikas västkust försvagades han. Enligt SMHI:s prognos kommer stormen in över Sverige under natten till torsdagen, och även om den stora mängd nederbörd som väntas kan ställa till problem i trafiken, är orkanen som drar in över Florida av en helt annan kaliber. Men vad är skillnaden mellan en storm, en orkan – och en cyklon? Storm är enkelt: meteorologerna har satt gränsen vid vindstyrkor mellan 20,8 och 32,6 meter i sekunden. När det gäller orkan är det lite lurigare. Dels syftar ordet på vindstyrkor från 32,7 m/s. Då är det orkan; vindarna har orkanstyrka. I Europa kan det bli orkan när stora temperaturskillnader möts. Men när ordet används som substantiv, en orkan eller orkanen, syftar man inte längre på vindstyrkan i sig, utan på hela virvelstormen, närmare bestämt den tropiska cyklonen. En sådan orkan bildas av varm luft som avdunstar från havet. De klassiska bilderna på stora orkaner föreställer just sådana tropiska cykloner, som är relativt symmetriska och har ett öga i mitten – orkanens öga. Där är det ganska behagligt, 10-15 grader varmare och inte särskilt blåsigt.

Kan du ordens ursprung och de idiomatiska uttrycken på temat storm? Läs mer nedan.
ORKAN ÄR KARIBISKT
Ordet orkan har funnits i svenskan sedan 1658, då väderfenomenet tropiska cykloner knappast var välkända i landet. Men faktum är att ordet har sitt ursprung i Karibien. Svenskan lånade det från nederländskans orkaan med samma betydelse, men det var en ombildning av spanskans huracán, i sin tur bildat av det karibiska hurakan, "virvelstorm". Och det blev förstås hurricane på engelska (samt uragano på italienska och ouragan på franska).
TYFON ÄR ÖSTASIATISKT
Benämningen orkan används om cykloner i centrala och norra Stilla havet och norra Atlanten. Tyfoner är cykloner i nordvästra Stilla havet, med samma nedre vindstyrkegräns som orkan. Tyfoner har generellt högst vindstyrka. Ordet tyfon kommer antingen från en kinesisk dialekt eller från det persiska ordet tufan, vilket i sin tur eventuellt härstammar från den mytologiska jätteormen Typhon i grekisk mytologi.
Källor: Wikipedia, Britannica.com
Tillsammans med våra vänner på Tankesport har vi ett erbjudande till dig som vill hålla hjärnan och språket i trim med korsord. Det finns tidningar i alla svårighetsgrader. Tre nummer för 99 kr. Beställer gör du här.
EN STORM AV ORD
Det stormar mycket i svenskan. Förutom de idiomatiska uttrycken i nästa spalt kan substantivet storm eller verbet storma vara en metafor för bråk och kontroverser (det stormar kring partiledaren), en räd (militären stormade byggnaden), kritik (en kritikstorm)  eller en stor mängd (en storm av turister). Man kan storma (rasa, fara ut) mot något, komma instormande i ett rum, storma ut igen om man blir förbannad, storma fram (om man är snabb eller har framgång). Och hur många sammansättningar kan man inte hitta på? Folkstorm, tittarstorm, kritikstorm, jubelstorm ... det är bara att hjärnstorma (brainstorma).
Källor: synonymer.se, SAOB, Wikipedia

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.