Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Svarta pizzor och gudomligt salt - lakrits!

TEMA: LAKRITS
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
I veckans nyhetsbrev uppmärksammar vi lakritsdagen (12 april) och tar itu med den eviga frågan: hur ska lakrits uttalas egentligen? Men först en liten titt på ordet godis. Det är ett diminutiv (förminskningsord) av god och syftade från början på något som var litet och gott. Formen godis började användas 1887. Idag syftar godis på godsaker, särskilt sötsaker. Men det är ett flexibelt ord med flera utvidgade betydelser. Något som är fint att titta på kan kallas ögongodis. Det används t.ex. om snygga mål eller dribblingar i bollsporter. Vacker musik eller sång, eller rent av positiva besked, kan kallas örongodis (man kan också säga godis för ögonen eller godis för öronen). Godis kan också syfta på vallöften (godis till väljarna).
EN GUDOMLIG SMAK
Visste du att lakrits har en språkhistorisk koppling till en fornegyptisk gud? Saltlakrits innehåller det lättlösliga saltet salmiak, dvs. ammoniumklorid. Ordet har funnits i svenskan sedan 1500-talet och härrör från latinets sal ammoniacum. Det betyder salt från Ammonium och syftade enligt språkhistoriska källor på salt från regionen med samma namn vid oasen Siwa i nuvarande Egypten. I oasen fanns ett tempel uppkallat efter guden Amon som också gav området dess latinska namn under romarrikets dagar. Ammoniak har samma språkliga ursprung.
UTTALSSTRIDEN OM LAKRITS
Det finns inte färre än fyra uttal av lakrits. En del uttalar ordet med långt a, andra med kort a som om det hade stavats 'lackrits'. Och så har vi t:et. En del uttalar det, andra ersätter det med s. Det ger alltså följande fyra varianter: 'lakrits', 'lakriss', 'lackrits', 'lackriss'. Den som är van vid ett uttal kan tycka att de andra låter fel. Förespråkarna av långt a hävdar gärna att deras uttal är rätt eftersom huvudregeln är att lång vokal följs av en konsonant, som i lakrits, och kort vokal följs av två konsonanter (och det stavas ju inte 'lackrits'!). Men det finns andra ord som innehåller kort vokal följd av dubbelkonsonant (t.ex. hon och kalops) och vissa uttal är vanligare i vissa dialekter utan att det är 'fel'. Så den här veckan måste Språkpolisen rätta alla som rättar andras lakritsuttal.

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.