Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Vi brallar och flemar som yra hästar

TEMA: HÄSTLINGO
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
Nu i veckan går Gothenburg Horse Show av stapeln vilket vi såklart vill uppmärksamma. I Sverige känner vi staden som Göteborg, men nu är det inte onödiga anglicismer som är veckans tema utan just hästvärldens språk, där man för all del också kan känna sig in- respektive utrikes. Många uttryck från hästvärlden har letat sig in i det gängse språket, så som att sporra någon eller fatta galoppen, men många ord och uttryck är också så interna att bekantskapen med dem fungerar som markörer på om man är en del av hästvärlden eller inte. Ridsporten är en av Sveriges stora fritidssysselsättningar så låt oss lära känna den lite bättre. 
SKÄNKEL
Vi börjar förhållandevis enkelt. När du sitter på hästen är skänkeln ditt (ryttarens) ben. Överskänkeln är benet från knät och upp till höften och underskänkeln således delen av benet under knät. Ofta är det med underskänkeln man styr hästen med olika rörelser. Det är ett ord från tyskan och är besläktat med skank och skinka. Utanför hästvärlden är en skänkel en av de rörliga armarna på en sax eller tång.
BRALLA
Substantivet kan vi lämna utanför stallet, även om det såklart är att rekommendera att ha byxor på sig när man rider. Här är det verbet att bralla vi tänker på. När en häst brallar är det detsamma som att den busar, sparkar bakut, hoppar runt lite helt enkelt. Ursprunget till verbet är inte helt klart, men för någon inom hästvärlden råder det ingen tvekan om vad som är på gång om någon säger att en häst brallar. Under ett dressyrprogram i Scandinavium vill man naturligtvis inte att ens häst ska börja bralla.
Ordfull (nu med statistik också!)
Språkkampen (vår kviss)
Ord i oreda (hitta uttrycket)
Minikryss (små korsord)
 

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.