Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Nyhetsbrev

Vi zappar dumburken

TEMA: TV
Det språkliga nyhetsbrevet från den digitala ordboken
Televisionen slog igenom med dunder och brak i Sverige i samband med fotbolls-VM på hemmaplan 1958. Första gången tv-bilder visades för publik i Sverige var på Röda kvarn i Stockholm 1930, och ordet television, importerat från engelskan, är belagt i svenskan redan 1923. Det är en sammansättning av förledet tele- och ordet vision. Tele är grekiska för ”fjärran”; i grekisk mytologi heter Odysseus son Telemachos, vilket kan ha betytt ”fjärran från striden” eller ”strider på avstånd”. Vision kommer från latinets visio, som betyder ”syn”. I tv:ns barndom användes också ordet bildradio. Men det hade kunnat bli som i våra grannländer. Norrmännen och danskarna har förutom tv ett annat ord: fjernsyn (fjärrsyn). Det ordet för tv finns också på tyska: Fernsehen. 1945 efterlyste språkforskaren Axel M Lindqvist ett smidigt svenskt ord motsvarande engelskans television: "vore inte fjärrbild bra?" Som så många andra gånger vann engelskan (eller grekiskan och latinet, om man ska vara petig).
TV-TITTANDETS GLOSOR
Spoiler.
Avslöjande av innehåll i en tv-serie. T.ex. när någon om sett klart en serie avslöjar vem som dör.

Binge-watching.
Att titta på en hel tv-serie, eller väldigt många avsnitt, i ett svep. Ibland används den försvenskade varianten "binge-titta" (det första ordet uttalas då på engelska: "binnsch"). Ett svenskt alternativ är "sträcktitta".

Zappa.
Inte titta på något särskilt utan växla mellan olika kanaler på måfå.
 
Slötitta.
Titta oengagerat.
 
Dumburken.
Belagt sedan 1962 (enligt Svensk ordbok). Ett uttryck för tv:ns påstått fördummande inverkan.

Tjock-tv.
Ordet är ett exempel på en så kallad retronym, läser vi i Språktidningen. Det är en ny benämning för något gammalt. Ordet myntades nämligen när platt-tv:n dök upp.

Tablå-tv.
Även retronymen linjär-tv eller linjär tv. Det gamla sättet att titta på tv-program som går på bestämda tider.
SÅ FÖRKORTAS TELEVISION
Ska det stå tv, teve, eller TV? Det är frågan. Ingen säger eller skriver television längre, men det råder delade meningar om vilken förkortning som ska användas i skrift. Ingen av förkortningarna är fel i alla sammanhang. Men eftersom förkortningen tv har blivit ett självständigt ord i språket brukar det skrivas med gemener. SAOL avråder från formen teve, men faktum är att just den varianten är populär i berättande texter. Det kan bero på att man undvika vill svårlästa böjningsformer med kolon: TV:n. tv:ar, tv:ns, osv. Med teve blir böjningarna teven, tevens, tevear, tevearna, tevearnas. Somliga tycker att det ser dumt ut. Det är helt enkelt en smaksak. Språkrådet avråder inte från formen teve.
Ordfull (nu med statistik också!)
Språkkampen (vår kviss)
Ord i oreda (hitta uttrycket)
Minikryss (små korsord)
 

Gillar du vårt nyhetsbrev?

Prenumerera och få kommande utskick direkt i inkorgen – precis som över 70 000 andra läsare.