/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till ömsesidig

Hur upplevde du uppläsningen av ömsesidig?

eller
Ur Synonymordboken

Synonymordboken copyright Göran Walter

Vad betyder ömsesidig?

Ur Ordboken

Ordboken är Bonniers svenska ordbok tionde upplagan copyright (C) 2010 Peter A. Sjögren och Iréne Györki.

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Hur används ordet ömsesidig?

 • Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.
  1. Det var en ömsesidig informell pakt: Det låg i västs intresse att Sverige hade ett starkt försvar till skydd för den skandinaviska norra flanken framför allt.
  2. Inget av dessa samtal ledde fram till någon bestående avspänning: de underliggande orsakerna till spänningarna i form av inte minst ömsesidig misstro bestod.
  3. Av allt att döma blev samvaron på egendomen Sunnylands just det som kan öppna för en ny ömsesidig förståelse i det allra viktigaste globala parförhållandet idag.
  4. Själv är han övertygad om att våra förfäder hade föreställningar om rätt och fel innan de utvecklade religioner och ger både berörande och övertygande exempel på schimpansers förmåga till inlevelse och ömsesidig hjälp och tröst.
  5. Det blir konflikter och svårt att upprätthålla en ömsesidig respekt för varandra.
  6. Jaspher känner de flesta av schimpanserna i skogen och det finns en ömsesidig respekt som är oerhört vacker att få ta del av.
  7. Kulturer är dock inte oföränderliga och mötet mellan migranternas och mottagarlandets kultur leder till ömsesidig påverkan och omstöpning.
  8. Även om det romantiska blomsterspråket flödar inför högtidsdagen så är detta äktenskap ett resonemangsparti som snarare bygger på förnuft än på ömsesidig kärlek.
  9. Socialdemokratin gav upp sina mer renläriga socialistiska ambitioner; näringslivet accepterade höga skatter och välfärdsstat; ekonomin kom att präglas av ömsesidig tillit och minimala förluster i form av kostsamma strejker.
  10. Därför måste nog också den integration som eftersträvas bli ömsesidig och ta formen av en process där båda parter är beredda att förändras.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs ömsesidig?

adjektiv
positiv en ömsesidig
ett ömsesidigt
den|det|de ömsesidiga
komparativ en|ett|den|det|de ömsesidigare
superlativ är ömsesidigast
den|det|de ömsesidigaste
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Välj lista

Välj vilken lista du vill spara ordet i, eller skapa en ny lista.


Skapa ny lista
Skapa ny lista

Fyll i ett namn för din nya lista och klicka på spara.

vara har sparats i listan min lista

/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
MATCHAD: adn-000000000000f092
MATCHAD: adn-000000000000a07a