/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till abessinsk

Vad betyder abessinsk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till abessinsk

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet abessinsk?

  1. Den har bland annat kallats för abessinsk schakal, abessinsk räv, simienschakal, simienräv och etiopisk schakal.
  2. Negus nege ' sti, amhariska för" konungarnas konung ", förr en abessinsk härskartitel, motsvarande kejsare.
  3. För den abessinske kejsaren, se Yohannes IV, för den bysantinske kejsaren, se Johannes IV Lascaris.
  4. Det abessinska väldet varade emellertid inte länge.
  5. Museet har även en samling av abessinska målningar.
  6. I växthus nummer 3 på Hogwarts finns några abessinska skrumpfikonträd.
  7. Den 5 december utbröt skottlossning mellan italienska och abessinska trupper vid fortet.
  8. Han idkade först vinhandel i Spanien och lärde sig arabiska och abessinska.
  9. Hicks utmärkte sig i det abessinska fälttåget 1867 – 1868 och nådde 1880 överstes grad.
  10. Ett av de medeltida abessinska rikena var Midre Bahri (havets land) som bestod av eritreanska höglandet.
  11. Ameglio deltog med utmärkelse i abessinska kriget 1896 och i Tripoliskriget 1911-12, där han bl.a. erövrade staden Benghazi 1912.
  12. I Harry Potter och Hemligheternas kammare beskär Harry Potter och de andra eleverna i hans klass de abessinska skrumpfikonträden på en lektion i Örtlära.
  13. Mussolini ville dessutom avsluta Abyssinienkriget på grund av det dåliga genomförandet av hans general, marskalk Emilio De Bono, samt det oväntat hårda abessinska motståndet.
  14. För att besvärja stormen sökte då Crispi genom fullföljande av en djärv, men ruinerande erövringspolitik genom det abessinska kriget skaffa det utmattade landet krigisk ära.
  15. Grant deltog som officer i Ostindiska kompaniets tjänst i fälttåget mot sepoyerna (1857 – 1858) och tjänstgjorde i lord Napiers stab under abessinska fälttåget (1867 – 1868).
  16. Sedan Johannes 1878 tvingat Menelik i Sjoa och 1880 Ras Adal i Godsjam att erkänna hans överherrskap, var alla forna abessinska provinser förenade under hans spira.
  17. Rikets gränser utvidgades ytterligare, såsom framgår av titeln " Konung av Saba och Dhu Raidan, Hadramaut och Jemana", men de abessinska inkräktarna kunde inte hålla sig kvar i längden.
  18. Eftersom de italienska ockupanterna aldrig kunde kontrollera landet helt så ser vissa det som att kriget pågick till 1941 när landet befriades av brittiska trupper och den abessinska gerillan.
  19. Den sista gången några större arbeten utfördes var under den abessinska ockupationen av Jemen på 500-talet e.Kr. År 575 förstördes dammen ånyo och har sedan dess inte återuppbyggts.
  20. Hans bildvärld bestod till största delen av hans favoritmotiv: den abessinska kossan, krokandjur, sotare, lokomotiv, figurer med propellrar på ryggen och ett slags bemannad rymdfarkost som han själv kallade " tjabovinkel/ar".
  21. Han blev senator 1892 och övertog i slutet av 1893 utrikesministerportföljen, men trädde tillbaka jämte Francesco Crispi i mars 1896 efter det katastrofala italienska nederlaget i slaget vid Adua i det abessinska kriget.
  22. Som kolonialkrigare kämpade han segerrikt mot etiopierna från 1894 till 1895 i det abessinska kriget, men led ett svidande nederlag den 1 mars 1896 i Adua mot Etiopiens kung Menelik II, varefter han hemkallades.
  23. Abessinien uppnådde sin högsta glans under härskarna ifrån Aksum, landets dåvarande huvudstad, och kunde i 6:e århundradet till och med underlägga sig en del av Jemen, som sedan i sju århundraden styrdes av abessinska vice-kungar.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs abessinsk?

adjektiv
positiv en abessinsk
ett abessinskt
den|det|de abessinska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-25

 • David
  Hebreiskt namn med betydelsen älskad.
 • Salomon
  Grekisk variant av det hebreiska namnet Salomo med betydelsen välgång eller frid.
 • Besläktade namn: Davida

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2