/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till in absurdum

Vad betyder in absurdum?

  1. (latin) till det orimliga

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet in absurdum?

  1. Mer moderata republikaner börjar med allt djupare rynka i pannan se läget som ohållbart och anser det oansvarigt att in absurdum utnyttja budget och lånetak i ett politiskt chicken race.
  2. Men att reducera frågan till att helt handla om individer är atomiserande in absurdum och knappast klargörande.
  3. - Driver man den här frågan in absurdum så kommer det att ge högre kostnader för företagen eftersom de då måste anlita någon som inte känner till företaget och dess specifika förhållanden.
  4. Den spontant lagda eller lagde som inte vill planera in absurdum blir strykpojkar och strykflickor i så måtto att en sent bokad och köpt biljett kan bli ofantligt dyr.
  5. Och driver man ambitionen att stävja den viljan in absurdum kan den fruktansvärda konsekvensen till slut bli att det olydiga livet enligt hederns vridna logik måste släckas.
  6. Att sälja böcker med hjälp av sex är ett knep som har utnyttjats in absurdum det senaste decenniet.
  7. För ett år sedan gick man så långt som att genomföra en landsomfattande strejk i tre veckor för att slå vakt om sin in absurdum drivna anställningstrygghet.
  8. Eberhard menar att beteendet är en del av ett nationellt paniksyndrom som gjort att människor in absurdum försöker undvika allt som kan vara det ringaste obehagligt eller innebär minsta risk.
  9. Om det är så riskerar vi att anpassa oss in absurdum eftersom vi saknar förmåga att föreställa oss att det skulle kunna bli annorlunda om bara vi själva grep in och försökte påverka.
  10. Överklaganden in absurdum fördröjde bygget på den så kallade salamandertomten och motstridiga politiska beslut förlamade länge planeringen på skoltomten.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Ragna
  Nordisk kortform av feminina namn som börjar på Ragn-: gudamakter.
 • Ragnar
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen gudamakter och krigare.
 • Besläktade namn: Reiner, Rauno, Rainer, Ragni

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs in absurdum?

adverb
oböjligt in absurdum
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2