/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till ackommodation

Hur upplevde du uppläsningen av ackommodation?

eller

Vad betyder ackommodation?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till ackommodation

ackommodation i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet ackommodation?

  1. Ledamoten Thomas Hoenig reserverade på nytt mot beslutet och anförde att denna höga nivå av penningpolitisk ackommodation ökar risken för framtida finansiella obalanser och att det med tiden kan leda till att de långsiktiga inflationsförväntningarna stiger på ett sätt som kan destabilisera ekonomin.
  2. Ledamoten Thomas Hoenig reserverade mot beslutet och anförde att riskerna med ytterligare tillgångsköp vägde tyngre än fördelarna Thomas Hoenig uttryckte också oro för att denna höga nivå av penningpolitisk ackommodation ökar risken för framtida finansiella obalanser och att det med tiden kan leda till att de långsiktiga inflationsförväntningarna stiger på ett sätt som kan destabilisera ekonomin.
  3. Valet att bortse från namnet på grund av den sociala kategori som den förknippas med kan ses som ett slags divergent ackommodation som markerar distans till kategorin och de sociala värden eller attribut den förknippas med genom att undvika en viss namntyp.
  4. Namnvalet kan därmed ses som ett slags divergent ackommodation som innebär att föräldrarna undviker en namntyp som förknippas med en kulturell orientering som de inte vill bli associerade med.
  5. På så sätt kan valet av ett sådant namn ses som ett slags konvergent ackommodation där föräldrarna väljer en viss namntyp för att associeras med den kultur som dessa namn konventionellt förknippas med.
  6. Även i dessa fall kan det således handla om ett slags konvergent ackommodation gentemot kulturen i fråga.
  7. Språklig interaktion och ackommodation mellan äldre och vårdpersonal i Öresundsregionen.
  8. Men även om valet av språk i den här undersökningen visar en form av ackommodation till de andra deltagarnas uppvisade språkkunskaper och språkliga identiteter är det tveksamt om normerna i kurserna kan sägas vila på just en pragmatisk språksyn.
  9. En sådan ackommodation följer grundläggande sociolingvistiska principer.
  10. Vergensrörelser hänger nära samman med ögats ackommodation.
  11. Piaget (1970, 1972) använder begreppen assimilation och ackommodation.
  12. Ett annat sätt att lära är med hjälp av ackommodation.
  13. Denna förmåga att förändra brytkraften i ögats lins kallas ackommodation.
  14. Processen kallas för ackommodation och sker automatiskt utan viljans direkta inflytande.
  15. Det mänskliga ögats ackommodation sker genom en ändring av linsens brytkraft.
  16. Problem med refraktion och ackommodation (närsynthet, översynthet, ålderssynthet) yttrar sig genom suddig syn.
  17. I teologisk betydelse skiljer man emellan en formell eller negativ ackommodation, som endast gäller sättet för en läras överföring, och en materiell eller positiv ackommodation, som syftar på lärans innehåll.
  18. Formell ackommodation sker när läraren försöker tala till åhörarna utifrån deras begreppsuppfattning och tankegångar.
  19. Sjöfåglar har speciella flexibla linser, som tillåter ackommodation för att se i luft och vatten.
  20. Divergent ackommodation innebär då på motsatt sätt att en person fjärmar sitt eget beteende från kommunikationspartnerns.
  21. Det avstånd på vilket man ser skarpt varierar mellan närpunkten (vid full ackommodation) och fjärrpunkten (vid ackommodationsvila).
  22. Den schweiziske psykologen Jean Piaget menade att dessa scheman byggs upp på olika typer av sätt, assimilation och ackommodation.
  23. Detta till skillnad från ackommodation där individen ändrar sitt sätt att tänka och tillfogar nya erfarenheter till sitt tänkande.
  24. Ricci ansåg eftersom konfucianismen var nyckeln till ackommodation -Ruggieri hade avvisat konfucianismen, och menade att den kinesiska buddhismen var bättre lämpad.
  25. Bilden till höger visar även m. levator palpebrae superioris, som lyfter det övre ögonlocket, samt ganglion ciliare, som styr pupillkontraktion och ackommodation.
  26. Under normala förhållanden kommer ett annat önskat betraktningsobjekt automatiskt att påbörja både en samtidig ögonvridning (vergens) och en förändring av ögats lins (ackommodation).
  27. Inom detta begrepp skiljer man vidare mellan konvergent och divergent ackommodation där den förstnämnda avser att en person närmar sitt eget beteende till kommunikationspartnerns.
  28. Men om läraren, för att inte komplicera budskapet för sina åhörare, med avsikt hemlighåller vissa sanningar och i sitt föredrag upptager andras falska föreställningar, så kallas detta en materiell ackommodation.
  29. Ögonlaserkirurgi kan inte ge tillbaka ögats förmåga till ackommodation, men om man med linser fått acceptabel syn genom monovision kan samma princip tillämpas med ögonlaserkirurgi genom att operera ögonen olika så att det dominanta ögat får skärpa på långt håll och andra ögat på närmare avstånd.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Lennart
  Lågtysk variant av det tyska namnet Leonard: lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Leonard
  Tyskt namn som betyder lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Besläktade namn: Lennie, Lenny

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs ackommodation?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en ackommodation ackommodationen ackommodationer ackommodationerna
genitiv en ackommodations ackommodationens ackommodationers ackommodationernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2