Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder ad modum?

  1. (latin) på samma sätt som, enligt någons metod: ad modum Sven Svensson

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet ad modum?

 1. Korrigerad ad modum Rastelli med xenograft conduit från höger kammare till lungartär.

  Låt oss hoppas det blir en pigg och alert tillsynsmyndighet som vi kan känna stöd ifrån gärna ad modum Läkemedelsverket som med sina utmärkta informationsskrifter är oss behjälpliga att säkra kvaliteten i arbetet.

  Efter studentexamen i Sundsvall 1926 blev Odén medicine kandidat i Stockholm 1929, medicine licentiat där 1933 och medicine doktor i Uppsala 1947 på avhandlingen Final results of osteosynthesis of fractures of the femoral neck ad modum Sven Johansson.

  Av dessa begagnade sig andra, även svenska, utgivare, och han efterhärmades snart med överdriven omfattning, så att den på upplagor av klassiska författare som rekommendation utsatta upplysningen ad modum Minellii (" efter Minellius metod") slutligen i språkbruket kom att användas om en edition, som alltför mycket underlättade lärjungens översättningsarbete (" åsnebryggor").

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Urban

  Latinskt namn med betydelsen artig, belevad eller stadsbo.

  Mest sökta