/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till agnostisk

Hur upplevde du uppläsningen av agnostisk?

eller

Vad betyder agnostisk?

Hur uttalas agnostisk?

  1. [aggnå-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till agnostisk

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är mobba en synonym till kujonera?

Hur används ordet agnostisk?

  1. Så nästa gång bankens rådgivare börjar predika om den kompetenta egna förvaltningen är det läge att anta en agnostisk attityd och ställa frågan: Hur stor är chansen att ni når målet för förvaltningen?
  2. Att vara agnostisk leder här till det samma som att inte tro.
  3. En agnostisk och eklektisk hållning lämpar sig kanske bättre för den typ av omfattande men ändå enskildhetsnära framställning som en ordbok utgör?
  4. Hans allmänna ståndpunkt är agnostisk.
  5. Vetenskapen kom alltså att bli agnostisk.
  6. I denna mening är vetenskapen metodologiskt ateistisk, och ontologiskt agnostisk.
  7. Svag ateism kallas ibland för agnostisk ateism, negativ ateism eller implicit ateism.
  8. En agnostisk syn på kosmos är inte regel men avvisas heller inte.
  9. Religionssociologiska undersökningar visar att 46 – 85 % av Sveriges befolkning kan kategoriseras som ateistisk, agnostisk eller icke-troende.
  10. Argumenten som ges för en agnostisk attityd gentemot palikanonen inkluderar att den skrevs ned långt efter Buddhas död.
  11. Religionssociologiska undersökningar visar att 46 – 85 procent av Sveriges befolkning kan kategoriseras som ateistisk, agnostisk eller icke-troende (på Gud).
  12. Henry Cadbury förblev kväkare hela sitt liv trots att han intog en agnostisk hållning till frågorna om Guds existens och odödlighet.
  13. Larsen har genomgått en rad radikala förvandlingar sedan han blev hemlös 2006, med perioder inom New Age, agnostisk humanism, sufism och judendom.
  14. Buddha skapade en ny, agnostisk dharma för de ogudaktiga och gav dem moraliska riktlinjer (vegetarism, nykterism och avhållsamhet från lögn, hasardspel och rusdrycker).
  15. Bland bildkonstnärer inom rörelsen finner man Edward Burne-Jones och William Morris, men den senare skulle i slutet av sitt liv övergå till en skeptisk och agnostisk livshållning.
  16. En religionssociologisk studie visar att 17 % av Sveriges befolkning kallar sig ateister, och mellan 46 och 85 % av Sveriges befolkning kan kategoriseras som ateistisk, agnostisk eller icke troende på en personlig gud.
  17. Hon har sammanfattat och resonerat kring den tankeströmning om Jungfru Maria som präst (" jungfruprästen") som kulminerade kring förra sekelskiftet, och hon kritiserar den gängse feministteologin som hon menar har en " starkt politiserad och agnostisk" agenda.
  18. Inom religionssociologin pratar man även om agnostisk teism, det vill säga en gudstro som säger att gud är så stor att denne ligger utanför det mänskliga förståndet, eller att gud lever i en övernaturlig värld som vi inte kan förstå.
  19. Vissa forskare har en agnostisk syn och anser att mahayanasutrorna är anonym litteratur, eftersom det inte kan bekräftas vem det var som skrev dem, samt att de enda tydliga årtalen som finns är när sutrorna blev översatta till ett annat språk än originalspråket.
  20. Det är då fråga om ” den agnostiske forskarens syn på bibeln ”.
  21. Klara mjuknar när Bobo nämner sina egna agnostiska övertygelser.
  22. Det fungerar som ett icke-religiöst alternativ till barndop i ateistiska och agnostiska familjer.
  23. Sedan 1991 stödjer förbundet spridningen av ateistiska och agnostiska teorier i Italien och kämpar för att uppnå en total lekmannauppfattning av staten.
  24. Somliga ateistiska och agnostiska författare hävdar att frågan om en eller flera gudars existens aldrig konklusivt kan betraktas som avgjord genom filosofiska eller vetenskapliga argument.
  25. " I likhet med denne ", fortsätter Ruin, " stannar han vid en empiriskt rikligt orienterad, men samtidigt i spiritualistisk riktning metafysiskt fördjupad världsåskådning, som gör bestämd front mot positivismens flacka sinnliga aspekt och agnostiska tendenser.
  26. Till skillnad från de esoteriska eller medeldruidiska druidordnarna ägnar sig de nyhedniska eller nydruidiska druidordnarna åt att dyrka polyteistiska gudomar, naturandar och förfädersandar, och till skillnad från medeldruidiska ordenssällskap försöker man inte aktivt att inkludera monoteistiska, panteistiska eller agnostiska medlemmar.
  27. Frågan om det absoluta är en av de mest omstridda, och många (metafysiska, spekulativa) riktningar antar en absolut verklighet som åtkomlig för vår kunskap, medan andra åter (agnostiska, positivistiska och relativistiska) antingen förnekar en sådan kunskap eller avvisar t. o. m. själva tanken om ett absolut.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Mikael
  Hebreiskt namn: Vem är som Gud? Namnet på en av ärkeänglarna i den kristna kyrkan.
 • Mikaela
  Femininform av det hebreiska namnet Mikael: Vem är som Gud?
 • Besläktade namn: Michel, Mickel, Miguel, Mike, Mikko, Michelle

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs agnostisk?

adjektiv
positiv en agnostisk
ett agnostiskt
den|det|de agnostiska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2