/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder akrostikon?

  1. (grekiska) dikt där versradernas begynnelsebokstäver bildar ett ord, namndikt || -et;
   pl. = el. akrostiker, best. pl. -en el. akrostikerna

Hur uttalas akrostikon?

  1. [-åst-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är mobba en synonym till kujonera?

Hur används ordet akrostikon?

  1. Detta akrostikon är en vanlig symbol inom frimureri.
  2. Ursprungsversionen skrevs som ett akrostikon (versernas inledningsord bildade författarinnans namn).
  3. Detta korsord är således en kombination av ett bildkryss och ett akrostikon.
  4. Verket är en sammanställning av två listor med ordspråk, 22 på arameiska och 22 på hebreiska, formulerade som akrostikon.
  5. Ett akrostikon består av antal vågräta ord och ett långt lodrätt ord som går genom alla de vågräta orden.
  6. Ett akrostikon är till formen ett enkelt korsord, och benämningen används också för korsord som endast har ett lodrätt lösningsord.
  7. Den består av ett akrostikon, där begynnelsebokstäverna i de vågräta orden exempelvis ska bilda namnet på upphovsmannen till ett citat.
  8. Låtens titel är ett akrostikon, då begynnelsebokstäverna i varje ord bildar det engelska ordet " twat", vilket är ett vulgärt slanguttryck för kvinnans könsorgan.
  9. Han skrev texten till en psalm som byggde på att de 10 begynnelsebokstäverna i hans namn inledde varje vers, ett så kallat akrostikon.
  10. En gissning var, att ordet " Argus" utgjorde ett akrostikon av medarbetarnas namn (det skulle då kunna stå för: Abrahamson, Rosenadler, Gyllenborg, Wilde och Stiernman).
  11. Vitriol är även ett akrostikon av Visita Interiora Terra Rectificando Invenies Occultum Lapidem (Besök jordens inre och genom rening skall du finna den gömda stenen).
  12. Ett akrostikon består av ett antal inledningsbokstäver från olika verser eller från ord i en vers, vilka bokstäver tillsammans bildar ett ord eller ett namn som kan röja upphovsmannen.
  13. I flera av Wäpplings sonetter har svårighetsgraden hos den bundna formen ökats, genom att den första bokstaven i varje rad tillsammans fått bilda ett ord eller en mening som då läses lodrätt¨, det vill säga som ett akrostikon.
  14. I en dansk psalmbok från 1645 kallas psalmen ” En skön andelig visa om alla troende Guds barns glädje uti det eviga livet ”, där första bokstaven i varje vers av originalet bildar namnet Elle Andersdatter och är ett så kallat akrostikon.
  15. Det citatet fås om man flyttar över akrostikonets alla lösningsbokstäver till ett separat rutmönster, där varje ruta är numrerad för att motsvara en särskild ruta i akrostikonet.
  16. Det citatet fås om man flyttar över akrostikonets alla lösningsbokstäver till ett separat rutmönster, där varje ruta är numrerad för att motsvara en särskild ruta i akrostikonet.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Enar
  Nordiskt namn som betyder en som strider ensam eller ensam kämpe.
 • Einar
  Nordiskt namn som betyder en som strider ensam eller ensam kämpe.
 • Besläktade namn: Eina, Eje

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs akrostikon?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett akrostikon akrostikonet akrostikon akrostikonen
genitiv ett akrostikons akrostikonets akrostikons akrostikonens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2