/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder akterst?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till akterst

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är örla en synonym till vimla lokalt?

Hur används ordet akterst?

  1. Beginerå är nedersta rån på ett fullriggat fartygs aktersta mast.
  2. Alla master förde råsegel, åtminstone den aktersta också ett gaffelsegel: mesanseglet.
  3. Dessutom är det aktersta kanontornet utbytt mot en robotlavett för Tartar-robotar.
  4. Arkli var i äldre tid aktersta delen av ett linjeskepps understa kanondäck eller batteri.
  5. Den följdes snabbt av skolversionen T.2 där den radarn aktersta cockpiten för radarobservatören saknades.
  6. Galeonens fjärde, aktersta mast ersattes runt 1610 av bovenblindan, vilket var ett extra segel på bogsprötet.
  7. På fullriggare och briggar bärs mesanen på en i huvudsak råriggad aktersta mast, kryssmasten respektive stormasten.
  8. Inom flottan betecknade arkli i äldre tid aktersta delen av ett linjeskepps understa kanondäck eller batteri.
  9. Vanligen leds brassarna bakåt, men då också den aktersta masten har rår måste dess brassar ledas framåt.
  10. Ytterligare förs ett gaffelsegel, mesanen, på den aktersta masten och eventuellt gaffelsegel också på andra master, istället för de nedre stagseglen.
  11. På " slättoppade" gaffelseglare (och aktersta masten på barkar) är toppseglet ett trekantigt eller trapetsformat gaffeltoppsegel som löper mellan gaffeln och toppmasten.
  12. På tidigare modeller satt blocken i däckets aktersta område men senare förbättrades skotningen med en skotstake som höjde skotpunkten ca en meter.
  13. Ett barkskepp eller en bark är ett tre-eller flermastat fartyg vars aktersta mast, mesanmasten, är gaffelriggad och resten av masterna råriggade.
  14. Bramseglen infördes efter 1500-talets mitt på stora fartyg, under senare hälften av 1700-talet också på den aktersta masten, kryssmasten, varvid fullriggaren blev till.
  15. Om fartyget hade varit en fullriggare skulle på den aktersta masten (som då hetat kryssmast) suttit även råsegel motsvarande dem på de andra masterna: kryssbramsegel, kryssmärssegel och kryssröjel.
  16. Utöver råsegel förde man även försegel – flying jib eller jagare, yttre och inre klyvare (31, 32) och förstängstagsegel (30) – stagsegel mellan masterna benämnda enligt den mastdel vid vars topp staget var fäst, till exempel storstängstagsegel (22) på märsstången och storbramstagsegel (21) på bramstången samt ett gaffelsegel åtminstone på aktersta masten, också på fullriggarna, vars aktersta mast i övrigt var råtacklad.
  17. Om fartyget har fler master kallas den aktersta mesanmast, eventuella ytterligare master akter om stormasten kallas från den förligaste kryssmast, jiggermast och drivermast (på flermastade skonare varierade benämningarna något).
  18. På barkskeppen var ordningen densamma frånsett att man på aktersta masten, mesanmasten, inte förde några råsegel, utan över mesanseglet (2), på stora fartyg ofta delat på höjden, ett gaffeltoppsegel (1).
  19. Fullriggaren kan anses ha skapats i medlet av 1700-talet, då latinseglen på de stora fartygen ersattes med gaffelsegel, blinda och bovenblinda ersattes med stagsegel och bramsegel började föras också på den aktersta masten.
  20. I äldre tider hade krigsfartyg sina flaggor och standertar blåsande på skeppssidorna, på masttopparna och rånockarna, senare fick flaggan sin plats på flaggspel akterut, vilken plats ännu i allmänhet bibehålles, i synnerhet i hamn ; till sjöss förs tacklade fartyg merendels flaggan under den aktersta gaffeln.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Tryggve
  Nordiskt namn som betyder trygg eller trogen.

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2