/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder aktieindexobligation?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

aktieindexobligation är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är fial en synonym till tornspets?

Hur används ordet aktieindexobligation?

  1. Jag har inte sett dessa dokument men jag tog fram det som Erik Penser Bank hade för sin aktieindexobligation där Lehman Brothers var garant för obligationen.
  2. De låga obligationsräntorna gör att banker som konstruerar en aktieindexobligation behöver lägga en större andel av kundernas pengar på nollkupongobligationen.
  3. Att sälja en aktieindexobligation i förtid och placera om i en ny har varit rätt strategi.
  4. En aktieindexobligation är en kombination av ett obligationslån och en aktieoption.
  5. Men en aktieindexobligation har förstås både en möjlighet och endast en risk för att stå utan värdestegring.
  6. Dels finns alltid risken att den som låser pengar i en aktieindexobligation kan behöva pengarna akut.
  7. När villkor för eventuell avkastning bestäms efter det att spararna tecknar en aktieindexobligation ska det framgå hur villkoren bestäms.
  8. Som exempel kan de användas för att konstruera en aktieindexobligation.
  9. Strukturerade placeringar innefattar bland annat placeringsalternativ så som aktieindexobligation, autocall, sprinter, warranter och kreditlänkade placeringar.
  10. En aktieindexobligation kan dock se ut på många olika sätt och ge olika former av exponeringar.
  11. DALARNA Landstinget Dalarna har en aktieindexobligation som man köpte för 10 miljoner kronor från nu krisdrabbade HQ Bank, år 2007.
  12. En aktieindexobligation, alternativt " aktieobligation", " börsobligation" eller " indexobligation" är en finansiell tjänst och ett exempel på en strukturerad produkt.
  13. Obligationsdelen i en aktieindexobligation är vanligtvis emitterad inom ramen för ett MTN-Program av en bank, eller ett finansinstitut.
  14. En aktieindexobligation består normalt av en nollkupongsobligation och en eller flera optioner vars värde är kopplat till utvecklingen hos ett eller flera börsindex.
  15. Aktieindexobligationer brukar vara ett sparande med måttliga risker men är samtidigt extremt utsatta om den eller de som utfärdar aktieindexobligationen går i konkurs eller begärs i likvidation.
  16. Banken var tidigt ute med aktieindexobligationer.
  17. Vanligt är en kombination av indexobligationer och aktieindexobligationer.
  18. Det utgår köpavgifter vid varje nyteckning av aktieindexobligationer, vilket gör dem mindre lämpade för långsiktigt sparande.
  19. I september 2008 visade det sig att den konkursdrabbade investmentbanken Lehman Brothers stod garant för aktieindexobligationer som sålts av bland annat Kaupthing, Erik Penser Fondkommission och Acta Kapitalförvaltning, i det senare fallet rör det sig om aktieindexobligationer för ca en miljard kr som har sålts till privatkunder.
  20. I januari 2008 publicerade norska Finansinspektionen (Kredittilsynet) en undersökning av 350 aktieindexobligationer från femton banker, utgivna från 1997 med slutdatum till och med tredje kvartalet 2007.
  21. Till skillnad mot enskilda aktier, aktiefonder och andra typer av obligationer prissätts aktieindexobligationer av utgivarna själva, så det pris som investeraren betalar är inte resultatet av oberoende professionella investerares värdering.
  22. För att kunna fatta välavvägda beslut kring sparande i aktieindexobligationer behöver man utvärdera en rad ytterligare faktorer och risker, utöver de som finns vid exempelvis fondsparande eller direktsparande i aktier.
  23. Deltagandegrad är ett begrepp som banker och värdepappersinstitut använder inom handeln med aktieindexobligationer och andra strukturerade produkter, för att beteckna hur stor del av utbetalningen av en option som innehavaren får när obligationen utlöper.
  24. Den vanligaste formen av aktieindexobligationer innebär att utgivaren av obligationen åtar sig att vid förfall betala tillbaka ett på förhand bestämt lägsta belopp, och att investeraren istället för ränta får ett belopp som beror på hur aktiemarknaden har utvecklats under perioden.
  25. Samtidigt är det ovanligt att investeraren får ta del av hela marknadens uppgång, då många aktieindexobligationer har olika begränsningsregler, exempelvis en deltagandegrad (uppräkningsfaktor) understigande 100 %, att de tre bästa månaderna under löptiden räknas bort, eller att löptidens första och sista månad ej ingår.
  26. Detta illustrerades i samband med den amerikanska investmentbankens Bear Stearns finansiella problem i mars 2008, då ett stort antal svenska investerare i aktieindexobligationer var nära att förlora i stort sett hela värdet av sitt sparande -en risk många sannolikt var omedvetna om.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Jennifer
  Engelskt namn som antagligen kommer från det walesiska namnet Guinevere: vit våg.
 • Jenny
  Smekform för det engelska namnet Jane: Herren är nådig. Även en kortform av det engelska namnet Jennifer: vit våg.
 • Besläktade namn: Jennie, Jenni

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs aktieindexobligation?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en aktieindexobligation aktieindexobligationen aktieindexobligationer aktieindexobligationerna
genitiv en aktieindexobligations aktieindexobligationens aktieindexobligationers aktieindexobligationernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2