/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till aleatorisk

Hur upplevde du uppläsningen av aleatorisk?

eller

Vad betyder aleatorisk?

Hur uttalas aleatorisk?

  1. [-to:-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till aleatorisk

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är mobba en synonym till kujonera?

Hur används ordet aleatorisk?

  1. Det är en öppen fråga om aleatorisk sannolikhet kan reduceras till epistemisk sannolikhet (eller vice versa).
  2. Från 1970 närmade han sig tolvtonsmusik, serialism och aleatorisk musik, något som han själv kallade nyseriell musik.
  3. Andra mer sentida och betydligt radikalare riktningar är aleatorisk och stokastisk, samt den särskilt av John Cage företrädda chance music.
  4. Rautavaara skrev själv librettot och musiken skrevs i en stil som kombinerade neoromantiska harmonier med aleatorisk kontrapunkt, tolvtonsserier och olika modussystem.
  5. I början av 1930-talet använde han aleatorisk teknik, som i Mosaic Quartet (stråkkvartett nr 3, 1935), som är en samling av fem satser utan föreskriven ordningsföljd.
  6. Även om det inte är tal om helt generativ musik så är den ändå transformell på strukturell nivå och den slumpmässiga delen kan liknas lite vid aleatorisk musik.
  7. Cut up-teknik är en aleatorisk litterär metod där en given text styckas upp (skärs, klipps eller rivs i delar) och sätts ihop igen till en ny text.
  8. Från 1950-talen experimenterade han med aleatorisk musik (användning av slumpmetod), och höll en korrespondens med den amerikanske tonsättarkollegan John Cage, som var intresserad av slumpen, dock inte utifrån samma utgångspunkter.
  9. Michaels resa till jorden markerar den moderna musikens anhalter under 1900-talet, från den gamla till den nya världen (från Arnold Schönbergs tolvtonsmusik till minimalismen) och därifrån till Ostasien (till aleatorisk musik, rumsklang och nya ljudalstrare).
  10. Det aleatoriska verket Amerind Suite (1939) med tre satser har för varje sats fem versioner av olika svårighetsgrad.
  11. Tillsammans med programmeraren Göran Sundqvist arbetade han med att ta fram olika metoder för att skapa bilder med stokastiska och aleatoriska metoder som han tidigare arbetat med inom musiken.
  12. Generellt betraktad som en medlem av Darmstadtskolan på 1950-talet, antog Pousseurs musik serialism, rörliga former, och aleatoriska, ofta blandade av till synes oförenliga stilar, såsom de av Schubert och Webern (Votre Faust), eller Pousseurs egen seriösa protestsång " We shall overcome").

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Lennart
  Lågtysk variant av det tyska namnet Leonard: lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Leonard
  Tyskt namn som betyder lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Besläktade namn: Lennie, Lenny

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs aleatorisk?

adjektiv
positiv en aleatorisk
ett aleatoriskt
den|det|de aleatoriska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2