/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder alfapartikel?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

alfapartikel är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet alfapartikel?

  1. Alfasönderfall innebär att den radioaktiva kärnan avger en alfapartikel.
  2. På grund av Coulombkraftens oändliga räckvidd, interagerar en alfapartikel med många elektroner samtidigt.
  3. När en alfapartikel fusionerar med en tyngre atomkärna så frigörs ca 4 MeV.
  4. I ett andra steg fusionerar 21Ne-kärnan från första steget med en alfapartikel och bildar 24Mg.
  5. Alfaprocessen är en form av fusion där en heliumkärna (alfapartikel) smälter samman med en tyngre atomkärna.
  6. Restprodukterna blir i så fall en neutron, en alfapartikel och en myon som kan användas i nästa cykel.
  7. I ett andra steg fusionerar en neonkärna med heliumkärna (alfapartikel) från första steget i en fortsättning på trippel-alfa-processen.
  8. S-processen kan skapa nya ämnen till dess atomkärnan blir så stor att den sönderfaller och avger en alfapartikel (heliumkärna).
  9. I CNO-cykeln använder de fyra protonerna kol-, kväve-och syreisotoper som katalysatorer för att skapa en alfapartikel, två positroner och två neutriner.
  10. Den största atomära förändringen sker när en alfapartikel sänds ut då atomen mister två protoner och två neutroner varvid masstalet, A, minskar fyra steg.
  11. Alfapartiklarna förlorar vid varje kollision en liten del av sin energi ; det krävs därför många, tusenstals kollisioner innan en alfapartikel har förlorat all sin kinetiska energi.
  12. Exempel på kärnreaktioner kan vara att en neutron absorberas av en kärna medan en alfapartikel lämnar den ((n,α) -reaktion) eller att en proton absorberas varpå gammastrålning lämnar kärnan ((p,γ) -reaktion).
  13. Alfasönderfall, även α-sönderfall, är inom kärnfysiken ett radioaktivt sönderfall som innebär att en atomkärna sönderfaller genom att avge en alfapartikel, det vill säga en helium-4-kärna bestående av två protoner och två neutroner.
  14. Skiss över den potential som alfapartikeln påverkas av.
  15. Till en början förlorar alfapartikeln därför ungefär samma mängd energi per längdenhet.
  16. Därför skulle alfapartikeln, enligt klassisk fysik, inte kunna ta sig ur potentialgropen formula_21.
  17. Denna teori baserar sig på att alfapartikeln är fångad i en potentialgrop skapad av atomkärnan.
  18. Geiger-Nuttals lag beskriver hur halveringstiden blir längre, ju lägre energi den avgivna alfapartikeln får.
  19. Denna potential tar hänsyn till å ena sidan den starka växelverkans påverkan på alfapartikeln när den befinner sig nära kärnan, å andra sidan (den mot inversa avståndet proportionella) Coulombpotentialen för alfapartikeln när den befinner sig långt ifrån kärnan.
  20. Redan 1911 lyckades Hans Geiger och John Mitchell Nuttall finna ett samband mellan halveringstiden för alfasönderfall och energin hos alfapartikeln.
  21. Enligt klassisk fysik kan alfapartikeln inte ta sig ur denna potentialgrop, men enligt de då nyupptäckta kvantmekaniska principerna finns det en liten, men dock existerande, sannolikhet för att alfapartikeln ska tunnla igenom potentialbarriären, frigöra sig från kärnan och därigenom ge upphov till ett sönderfall.
  22. Däremot tar denna potential inte hänsyn till den starka växelverkans repulsiva effekt på alfapartikeln när den befinner sig mycket nära kärnan.
  23. Emellertid gör tunneleffekten det möjligt för alfapartikeln att penetrera barriären trots att den inte har tillräckligt med energi för att övervinna kärnkraften.
  24. Ur denna synvinkel kan alfapartikeln ta sig ur potentialgropen och enligt kvantmekaniken kommer den, efter tillräckligt lång tid, också att göra det.
  25. Även atomer eller atomkärnor med ett jämnt antal fermioner har heltaligt spinn och är bosoner, till exempel alfapartikeln och 4He-atomen är bosoner.
  26. Den bakomliggande mekanismen till alfasönderfall kan förklaras med en kvantmekanisk modell, baserad på en potentialbarriär som alfapartikeln inne i kärnan regelbundet försöker att penetrera.
  27. Eftersom alfapartikeln består av två protoner och två neutroner, innebär det att den radioaktiva kärnan minskar med fyra i masstal och två i atomnummer.
  28. När dess kinetiska energi blir liten, kommer alfapartikeln dock att spridas mer och den rör sig då inte längre längs med en rak linje.
  29. Alfasönderfall är resultatet av Coulombrepulsion mellan alfapartikeln och den resterande kärnan, som båda har en positiv elektrisk laddning, men som hålls samman av den starka växelverkan.
  30. Trots att alfapartikeln enligt klassisk fysik saknar tillräckligt med energi för att ta sig igenom barriären, kan den göra det på grund av det kvantmekaniska fenomenet tunneleffekt.
  31. Normalt bär alfapartikeln på cirka 98 procent av energin som frigörs vid alfasönderfall, medan dotterkärnan (på grund av sin betydligt större massa) bär på endast 2 procent.
  32. I klassisk fysik har alfapartikeln inte tillräckligt med energi för att ta sig igenom den potentialbarriär som uppstår på grund av den starka växelverkan inne i kärnan.
  33. För ett visst formula_18 gäller då att formula_19, det vill säga detta är den punkt närmast utanför kärnan som alfapartikeln kan befinna sig i enligt klassisk fysik.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Anders
  Svensk variant av det grekiska namnet Andreas: man eller manlig.
 • Andreas
  Grekiskt namn som betyder man eller manlig.
Besläktade namn: Nanne, Antti, Antero, Ante, Andy, Andris, Andrew, Andres, Andrej, Andras

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs alfapartikel?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en alfapartikel alfapartikeln alfapartiklar alfapartiklarna
genitiv en alfapartikels alfapartikelns alfapartiklars alfapartiklarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2