Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Hur används ordet alkalisalt?

 1. Benkol innehåller 6-12 % rent kol, 75-80 % kalciumfosfat, 6-8 % kalciumkarbonat och mindre mängder gips, alkalisalter, järnoxid och bundet kväve.

  Dess alkalisalter benämns naftenater och utgör en brunaktig, tjock oljeartad massa, vilken kan användas som tillsats till borrolja, konsistensfett och billigare smörjmedel.

  Aska användes för olika ändamål, såsom benaska för framställning av fosfor och fosforsyra, eller aska efter olika tångarter för framställning av jod och alkalisalter.

  Coenraad Van Houten introducerade en ytterligare utveckling genom att behandla pulvret med alkalisalter (kaliumkarbonat eller natriumkarbonat) så att pulvret skulle blandas enklare med vatten.

  Dess alkalisalter är lättlösliga, medan dess övriga metallsalter är svårlösliga, dock med undantag för magnesiumsaltet, som är lättlösligt till skillnad från de övriga fettsyrornas magnesiumföreningar.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla
Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  David

  Hebreiskt namn med betydelsen älskad.

  Salomon

  Grekisk variant av det hebreiska namnet Salomo med betydelsen välgång eller frid.

  Besläktade namn: Davida

  Mest sökta

   Hur böjs alkalisalt?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativett alkalisaltalkalisaltetalkalisalteralkalisalterna
   genitivett alkalisaltsalkalisaltetsalkalisaltersalkalisalternas