/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till allmosa

Hur upplevde du uppläsningen av allmosa?

eller

Vad betyder allmosa?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Nyhet

allmosa i ordbok från 1870

Är fermt en synonym till raskt?

Hur används ordet allmosa?

  1. Som om sänkt skatt var en allmosa från överheten.
  2. Så länge han kunde minnas hade han vårdat sin kropp som en allmosa från ovan.
  3. Det var inte prästen som kom för att be om en allmosa från sin fars hustru.
  4. -Det är en allmosa och någon allmosa tar vi inte emot från kommunen, säger Christer Winckler till Tvärsnytt.
  5. Ordet zakāt (obligatorisk allmosa) kommer från samma rot (tazkiyah).
  6. Att förbjuda oss ge en allmosa löser inte alls den här situationen.
  7. Tidigare benämndes det också " bettleri" och det som gavs kallades allmosa.
  8. Det är vanligt att skänka mat och allmosa till de behövande.
  9. En elemosina (allmosa) för vax och olja rekommenderas för att frigöra själar från skärselden ".
  10. Eid firas i dagarna tre och muslimerna blir nu påminda om att de ska betala zakat (allmosa) till behövande.
  11. Hans anspråkslösa yttre får kapten Haddock att anta att han är en stackars luffare och han ger honom en allmosa.
  12. – Börjar man rulla tillbaka barnbidraget för några, då rullar man snart tillbaka det för fler och då blir det en sorts allmosa, säger Jonas Sjöstedt.
  13. Detta behöver inte ha varit den slutgiltiga versionen av dikten och Graham avböjde den, men han gav Poe $15 som en allmosa.
  14. Carreidas brister nästan genast ut i ett okontrollerat skratt då professor Kalkyl tar bort kapten Haddocks allmosa, vilken olyckligt fastnat i Carreidas hatt.
  15. Högre upp längs bergssidan finns en annan helig plats, där pilgrimer kan ge en allmosa och i gengäld få en personlig välsignelse åt sina familjer.
  16. Efter den speciella eidbönen håller församlingens andlige ledare (imamen) en predikan (khutba) där församlingen påminns om skyldigheten hjälpa de behövande genom att betala zakat (allmosa).
  17. Resultatet härav blev dock blott en allmosa, till hans underhåll, Kunglig Majestäts varma rekommendation till hans benådning i England samt pass och pengar för resa dit.
  18. Om denna allmosa inte betalats innan fastemånaden ramadans slut, bör den betalas senast den första dagen på den nya månaden, och det är rekommenderat att göra detta före den gemensamma eid-bönen.
  19. Man kan även skänka pengarna direkt till någon som man vet har det svårt, men då på villkoret att mottagaren vet om att det är en allmosa som skänkts i samband med eid al-fitr.
  20. Personer som valde att konvertera till islam behövde inte längre betala jizya men förpliktigades istället att betala den muslimska beskattningsformen zakat som är en allmosa till de fattigas försörjning och vanligen uppbärs i samband med Ramadan.
  21. Inom islam bör man skilja mellan å ena sidan zakat, den allmosa som är en religiös plikt gentemot Gud, en av de fem pelarna, och å andra sidan frivilliga allmosor som räknas som meriterande i Guds ögon.
  22. De andra är trosbekännelsen, bönen, allmosan och vallfärden till Mecka.
  23. De fem pelarna innehåller trosbekännelsen, bönen, allmosan, fastan och vallfärden till Mecka.
  24. I kristendomen ses allmosan som en handling av kärlek till nästan.
  25. Fastan är en av islams fem pelare, tillsammans med trosbekännelsen, bönen, allmosan, och vallfärden.
  26. Fastan är en av Islams fem pelare, tillsammans med trosbekännelsen, bönen, allmosan, och vallfärden.
  27. Förmedlarna samlade även in allmosan (zakat) och skatt (khums) å hans vägnar.
  28. Genom att själva uppleva fattigdomens prövningar kan muslimer helhjärtat ge allmosan zakat, den tredje av islams fem pelare.
  29. Med den allra vidaste sakramentsdefinitionen kan såväl dopet, konfirmationen, nattvarden, bikten, äktenskapet, prästvigningen, de sjukas smörjelse, bönen, allmosan och överheten räknas till sakramenten.
  30. Islams fem pelare på vilka islam vilar är trosbekännelsen, tidebönen, allmosan, vallfärden till Mekka och den pelare som vi kanske mest känner till, fastemånaden Ramadan där muslimer fastar från soluppgång till solnedgång.
  31. Ibadat är en arabisk term för de plikter en muslim ska följa, framför allt de fem grundpelarna i islam ; trosbekännelsen (Shahada), tidebönen (salat), fastan (sawm), allmosan (zakat) och vallfärden (hajj).
  32. Hans mål var att skapa en islamisk välfärdsstat, vilket skulle ske genom insamlandet av den religiösa " skatten", d.v.s. allmosan (zakat), för att fördela samt distribuera resurserna för att ingen skulle vara nödställd.
  33. Zakat (zakât) (arabiska: زكاة) eller allmosan är den tredje av islams fem pelare och innebär att man ska dela med sig av det man har fått från Allah till de fattiga och behövande.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs allmosa?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en allmosa allmosan allmosor allmosorna
genitiv en allmosas allmosans allmosors allmosornas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Nyhet

Historik för allmosa

 • allmosa, fornsvenska almosa = fornisländska o. fornnorska ǫlmusa(al-), äldre danska almuse, från fornhögtyska alamuosan, (nyhögtyska almosen); danska almisse från lty.; från fornfranska almosne (> franska aumône); från forngrekiska eleēmosýnē, medlidande, förbarmande. Vokalen a har inkommit i fornhögtyska genom folketymologi ('allmän mat'; jämför mos).
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2