Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder ammunition?

  1. allt som behövs för skjutning med eldvapen, till exempel patroner, granater, torpeder || -en

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Uttryck och ordspråk relaterade till ammunition

Uttryck som innehåller ammunition

 • lös ammunition
  Betydelse: (även lösa skott) patroner som saknar projektil och inte är avsedda att skada; vänskapliga eller inte så allvarliga angrepp
  Exempel: "De använder bara lös ammunition på filminspelningar; kritikerna använde lös ammunition eftersom författaren var debutant"

Uttryck och ordspråk sammanställda av Sinovum Media.

Hur används ordet ammunition?

 1. Vapenamnestin gäller bara skjutvapen och ammunition och inte sprängmedel eller andra explosiva ämnen.

  För det andra gav myten skarp ammunition till nordamerikanska forskare som önskade blottlägga sin egen stats smutsiga historia.

  Lasten med vapen och ammunition hade beslagtagits i en räd mot ett handelsfartyg från Iran.

  Det är därför denna typ av ammunition är förbjuden i krig.

  Den ammunition polisen använder deformeras vid träff och orsakar oförsvarligt stora skador när den tränger in i kroppens mjukdelar.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för ammunition

 1. ammunition, i äldre betydelse: krigsförnödenheter, A. Oxenstierna 1622, i modern användning 1658 = nyhögtyska, äldre franska am(m)unition, uppkommet av la munition, som uppfattades såsom l’amunition, av latin munitio, befästning. I äldre nysvenska, t. ex. Hund 1605, även munition.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Inget namn

  Mest sökta

   Hur böjs ammunition?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativen ammunitionammunitionen
   genitiven ammunitionsammunitionens