<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till ampel

Vad betyder ampel?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet ampel?

subst.

 1. Bästa sättet att försöka efterlikna deras naturliga växtsätt är att hänga dem i en ampel och ta bort stödpinnen från blomstängeln så att den också kan hänga ner.

  Inne på mäklarkontoret dansade en övergiven ampel och lyste upp vaktmästarens plockande med dokumenten.

  Jag har köpt en ampel med något blommande rosa i och på hemvägen går jag in på skeppshandeln och klagar på att snöret den hänger i inte luktar tjära.

adj.

 1. Regissören mottog ampel uppskattning i recensionsspalterna för sin insats.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för ampel

 1. 1. ampel, substantiv, jämför fornsvenska ampul, nyhögtyska ampel, och så vidare, ytterst från latin ampulla, bukig flaska, förminskningsord till ampora, av forngrekiska amphorev́s, egentligen: kärl med två grepar, till amphō, båda (se båda 2), o. phérō, jag bär (se bära).
 2. 2. ampel, adjektiv, i betydelse ’ymnig, rik’ 1658, i abstrakt användning, om lovord, ett 1800-talsord, från franska o. även engelska ample, av latin amplus, vid, ansenlig.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Virginia

  Latinskt namn som betyder jungfru.

  Hur böjs ampel?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen ampelampelnamplaramplarna
  genitiven ampelsampelnsamplarsamplarnas
  adjektiv
  positiven ampel
  ett ampelt
  den|det|de ampla
  komparativen|ett|den|det|de amplare
  superlativär amplast
  den|det|de amplaste