/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till anspänd

Hur upplevde du uppläsningen av anspänd?

eller

Vad betyder anspänd?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till anspänd

anspänd i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet anspänd?

  1. När man varit anspänd länge kommer lätt en trötthetsreaktion.
  2. Men trots en skrämmande och pockande laddning i några av rummen är det också påfallande många verk som inte väcker någon reaktion alls; där dramat istället övergår i en anspänd kliché eller i en oartikulerad gest.
  3. Nog hade jag trott att den skulle visa sig vara något daterad och litet väl anspänd i sitt allvar och sitt försök att bestämma människans plats i Dostojevskijs vision.
  4. Jag var rätt anspänd 4-5 dagar kan jag säga.
  5. Hon vittnar om att stämningen i hennes närhet är anspänd och att många är oroliga.
  6. – De har befunnit sig i en mycket svår och anspänd situation under de senaste månaderna.
  7. När han förbjöd den rituella omskärelsen av pojkar, som han betraktade som stympning, blev stämningen allt mer anspänd och ett uppror lett av Bar Kokhba varade från 132 – 135.
  8. Stämningsläget och motiven i boken påminner mycket om Septemberlyran, men tonen är varmare och mindre anspänd ; det har säkert att göra med att Södergran hade knutit en nära vänskap med Hagar Olsson som försvarat den tidigare boken, besökt henne i februari 1919 och blivit hennes viktigaste litterära samtalspartner.
  9. Det fanns tre gradsystem för de beridna och anspända förbanden.
  10. Det anspända läget handlar om en maktkamp mellan parlamentets ordförande Juan Guaidó och sittande presidenten Nicolas Maduro.
  11. Det uppstod en rymdkapplöpning mellan Sovjetunionen och USA, vars relationer redan var anspända p.g.a kalla kriget.
  12. Här lär hans anspända förhållande och maktanspråk gentemot släktingar som Fredrik Barbarossa ha spelat en viktig roll.
  13. Då det ena batteriet var sysselsatt med skjutning användes tiden för det andra dels till taktiska övningar, dels exercerades till fots, dels med anspända kanoner.
  14. Under markstriderna i Europa efter invasionen av Normandie förstörde USAAF 54 000 fientliga motorfordon, 4 500 pansarfordon och stridsvagnar, 5 700 lokomotiv, 43 000 järnvägsvagnar, 360 broar, 770 fartyg och pråmar samt 6 300 anspända fordon.
  15. Om hästen går i en låg form där hästen har " sågats" i munnen så att dess huvud sänks och samtidigt går med nosen mycket nära bringan (så kallad rollkur), så svankar den ibland inte, men det beror då på att musklerna inte är anspända i en sammanhängande muskelkedja " från nackkota till bakhov" utan istället sträckta vilket kan vara skadligt för hästen då den bär en ryttare.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs anspänd?

adjektiv
positiv en anspänd
ett anspänt
den|det|de anspända
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-30

 • Elof
  Fornnordiskt namn med betydelsen ensam arvinge.
 • Leif
  Nordiskt namn som betyder arvinge. Kortform av namn som slutar på -leif(r), som Torleif.
 • Besläktade namn: Elf

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2