/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till ansvällning

Hur upplevde du uppläsningen av ansvällning?

eller

Vad betyder ansvällning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till ansvällning

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet ansvällning?

  1. För att de inte ska verka smalare i mitten har de en ansvällning där.
  2. spiror, ofta med en lökformad ansvällning som återkommande motiv.
  3. Foten försågs senare med en ansvällning, nod för handen.
  4. Kyrkan har ett sidoställt torn med en för Almquist typisk lökformad ansvällning.
  5. Kyrktornet är sidoställt med en för Almquist typisk lökformad ansvällning.
  6. I samband med parningstiden får honan en ringformad ansvällning av kloaken.
  7. Basen på stjälken och roten sväller upp till en köttig och vit eller gul ansvällning – " kålroten".
  8. Slutet på skaftet har ofta en ansvällning, som gör att skaftet inte halkar ur handen så lätt.
  9. Bokstäverna har en diagonal ansvällning och anknyter till en renässansantikva medan de kraftiga serifferna gör typsnittet personligt och eget.
  10. Den orsakas av protozoer tillhörande Trypanosoma och yttrar sig genom ansvällning av skapet och urinröret samt riklig slemavsöndring från det senare.
  11. Nod kallas en ansvällning i form av en vanligen tillplattad kula på skaftet till ett vinglas eller en nattvardskalk eller ett ciborium.
  12. Inkubationstiden är några dagar (vanligen 3-5), varefter det uppkommer ömmande sår på könsorganen och samtidigt sker en ömmande ansvällning av lymfkörtlarna i ljumsken.
  13. Dessa är vid fästpunkten försedda med ansvällning, och från denna utgår en i värdväxten inträngade fortsättning, som träder i anatomisk kontinuitet med värdväxtens vävnader.
  14. Piphas kallas en ansvällning på hasspetsen hos hästar, som beror på en utgjutning i en slemsäck under huden och uppkommer genom stötar eller slag.
  15. I munhålan finns hos alla blötdjur, med undantag av musslorna, en muskulös ansvällning, som är tätt besatt med fina, bakåtriktade kitintaggar, vilka brukas när födan sönderdelas.
  16. Denna anordning möjliggör pumpande andningsrörelser genom bakkroppens rytmiska förlängning och förkortning samt tillåter en stundom enorm utvidgning av bakkroppen vid upptagandet av en större mängd föda samt vid äggstockarnas ansvällning under mognaden av äggen.
  17. På fartyg med en propeller bildar vanligen akterstäven en ram kring propellern, vars främre del kallas propellerstäv, där en ansvällning med ett hål för propelleraxelhylsan anbringas och vars bakre del kallas roderstäv, vilka förbinds med varandra med en så kallad skädda.
  18. Ur veterinärmedicinsk synpunkt avses en ansvällning på framknäet, oftast hos nötkreatur, men någon gång även hos hästar, och som vanligen består i en ökad vätskeansamling i en under huden liggande s. k. slemsäck, men någon gång också kan bero på utgjutning i de på knäets framsida löpande senskidorna.
  19. I gemenform går strecket för det mesta genom bokstavens överhäng men det finns också exempel där den går mitt genom ansvällningen, det vill säga genom den tjockaste delen av bokstavens " kropp".
  20. Hannen har fyra stråk av mörka ansvällningar på framvingen.
  21. Honorna saknar dessa ansvällningar och kan förväxlas med ängspärlemorfjäril.
  22. a. akacior, som har ihåliga ansvällningar, där myror bor.
  23. De parasitiska formerna, som åstadkommer ansvällningar på till exempel kålrötter och potatisknölar, bildar inte fruktkroppar.
  24. nigra) är ett långsamväxande, knotigt och vildvuxet träd med många ansvällningar på stammen, vilket gör den mindre lämpad för odling.
  25. Denna massa genomvävs tätt av vita svamptrådar, vilka på ytan visar kolvlika ansvällningar, här och där sammanhopade till kålrabbiliknande gyttringar.
  26. Broskornamentiken har utgångspunkt i antikens och renässansens masker, vilkas knotiga drag med tomma ögonhålor och förvridna munnar upplöses i broskliknande ansvällningar.
  27. Garalderna har sitt ursprung i 1400-talets Italien och känns igen på deras kalligrafi-inspirerade utseende, med diagonala ansvällningar, den minimala skillnaden mellan tunnare och tjockare linjer, de något rundare serifferna samt på teckenbildernas läsvänlighet.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs ansvällning?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en ansvällning ansvällningen ansvällningar ansvällningarna
genitiv en ansvällnings ansvällningens ansvällningars ansvällningarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-29

 • Peter
  Svensk form av det latinska namnet Petrus med betydelsen klippa.
 • Petra
  Femininform av det latinska namnet Petrus med betydelsen klippa.
 • Besläktade namn: Peder, Pedro, Petri, Petrus, Pierre, Pieter, Piotr, Petter

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2