/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder antibiotisk?

Hur uttalas antibiotisk?

  1. [-biå:-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till antibiotisk

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är örla en synonym till vimla lokalt?

Hur används ordet antibiotisk?

  1. Sulfonamider är en grupp av kemiska föreningar med antibiotisk funktion som hämmar bakteriers syntes av folsyra.
  2. Humlens syra har en svag antibiotisk effekt mot grampositiva bakterier vilket hjälper jästen att utvecklas och fermeneteras till ett gott öl.
  3. Humlens bitterämnen har en svag antibiotisk effekt på grampositiva bakterier vilket hjälper jästen att utvecklas och fermenteras till ett gott öl.
  4. Humlens syra har en svag antibiotisk effekt mot grampositiva bakterier vilket hjälper jästen att utvecklas och fermentera vörten till ett gott öl.
  5. År 1921 upptäckte och isolerade Fleming lysozym, ett enzym som finns i vävnader och avföring från vissa djur och har en antibiotisk effekt.
  6. De har redan tidigare pekats ut som särskilt hälsobringande: dels genom att föreningarna stimulerar avgiftningsenzymer i levern, dels har de en antibiotisk effekt som anses kunna motverka magcancer.
  7. De hälsobefrämjande egenskaperna består bland annat i en antibiotisk verkan, till exempel mot staphylococcus aureus som bland mycket annat kan orsaka matförgiftning och hudinfektioner.
  8. Även om William Osler på 1800-talet betraktade lunginflammation som ” Huvudorsaken till dödsfall bland människor ", har införandet av antibiotisk behandling och vaccin under 1900-talet lett till en förbättrad överlevnad.
  9. I grodors skinn finns nämligen mängder av ämnen med antibiotiska egenskaper.
  10. Pencillinerna är de vanligast använda antibiotiska läkemedlen än i dag.
  11. CBD är inte psykoaktivt i sig även om det har smärtstillande, sövande och antibiotiska egenskaper.
  12. Forskare vid universitetet i Nottingham har nämligen upptäckt att i kackerlackor finns en substans med kraftfullt antibiotiska egenskaper.
  13. Nu har man blivit färdig med analysen av 200 av dessa grodor och alltså redan hittat 100 antibiotiska substanser.
  14. Vätskan skyddar mot solens strålning och har dessutom, i alla fall hos arten flodhäst, antibiotiska egenskaper.
  15. De spelar roll i traditionella örtrecept och deras antibiotiska, kemoterapeutiska och andra farmaceutiska egenskaper är under undersökning.
  16. Forskarna har samlat grodskinn från hela världen och identifierat mer än 100 antibiotiska substanser hos olika grodarter, varav flera av grodorna är utrotningshotade.
  17. Enligt Malin Grape, chef på Folkhälsomyndighetens enhet för antibiotika och vårdhygien, forskas det alldeles för lite på nya antibiotiska läkemedel i förhållande till hur behovet ser ut.
  18. Det finns en mängd bakterier i binas magar som är antibiotiska, menar forskarna Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson, som nu vill ta fram ett läkemedel som ska fungera mot multiresistenta bakterier.
  19. Ett forskarlag vid University of North Carolina har i två studier som presenteras idag i New England Journal of Medicine, kommit fram till att det antibiotiska läkemedlet Rifaximin har snabb och lindrande effekt.
  20. En möjlig, men ifrågasatt, hypotes är att kvalstret bär på bacillus oleronius som i så fall skulle orsaka sjukdomen (och som svarar på den antibiotiska behandlingen mot sjukdomen).
  21. Metronidazol är ett antibiotikum men man anser att det inte är den antibiotiska effekten som hjälper då det inte ens anses vara bakterier som ger upphov till rosacea.
  22. Det finns risk att samma effekt kan uppkomma genom att bakterier utsätts för små mängder antibiotika från spill, rester av antibiotiska rengöringsmedel eller urin och avföring från antibiotikabehandlade.
  23. Men nu har biokemisten Conlon och hans kollegor hittat ett sätt att ändra den molekylära strukturen hos grodskinnens antibiotiska ämnen och göra dessa mindre giftiga för mänskliga celler och på så sätt användbara som medicin.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Enar
  Nordiskt namn som betyder en som strider ensam eller ensam kämpe.
 • Einar
  Nordiskt namn som betyder en som strider ensam eller ensam kämpe.
 • Besläktade namn: Eina, Eje

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs antibiotisk?

adjektiv
positiv en antibiotisk
ett antibiotiskt
den|det|de antibiotiska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2