/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till arbetsköpare

Hur upplevde du uppläsningen av arbetsköpare?

eller

Vad betyder arbetsköpare?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

arbetsköpare är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet arbetsköpare?

  1. Huruvida det är lönsamt för någon arbetsköpare att anställa en viss person beror på relationen mellan den personens löneanspråk och produktivitet.
  2. Ordet arbetsköpare används endast fyra gånger i hela det övriga ledarmaterialet och ordet reaktionär används i de tre efterföljande ledarna sammanlagt fyra gånger och har då med fullmaktslagen att göra.
  3. Fortfarande finns inga exempel i Saudiarabien på arbetsköpare som dömts för brott mot hembiträden.
  4. Pjäsen är ett vandringsdrama där slutstationen heter solidaritet och motstånd men där kampen mot arbetsköpare och fattigdom ändar i nederlag och kanoniserad helighet.
  5. Nu trängs fackföreningsrörelsen tillbaka och arbetsköpare tar sig rätten att till och med avskeda besvärliga förtroendevalda inom facket.
  6. Ibland används begreppet arbetsköpare istället, åsyftandes att man köper människors arbetskraft.
  7. Mot arbetstagarna ställer de företagsägarna (som går under namnet arbetsköpare vilket är synonymt med arbetsgivare).
  8. – Många var arga, men det är också svårt när det är ens arbetsköpare, vi är alla beroende av honom, säger hon.
  9. Begreppet används för att beteckna kampen mellan framför allt två samhällsklasser: arbetsgivare (arbetsköpare i viss socialistisk litteratur, eller kapitalister) och arbetare (arbetarklassen).
  10. Den tyske filosofen Karl Marx menade att klasstillhörigheten inte bestäms av levnadsstandarden, utan av vilken roll den enskilde har i det ekonomiska systemet, det vill säga om man i egenskap av arbetsköpare (kapitalist) äger produktionsmedel eller om man som arbetstagare (arbetare) saknar desamma.
  11. De fann det för gott att acceptera några av de påbjudna förändringarna: ordet arbetsköpare ersattes med arbetsgivare, en liten kapitalist i kritstrecksrandig kostym togs bort och bilden av tjänstemannen på arbetsförmedlingen målades om så att han inte liknade AMS dåvarande generaldirektör Bertil Olsson (– på pricken.
  12. Cohen skiljer sig i än högra grad från tidigare marxister genom att hävda att kapitalism är ett orättfärdigt system baserat på exploatering, inte för att arbetarnas produkt " stjäls" av arbetsköpare, utan därför att det är ett system där autonomin kränks, vilket leder till en orättvis fördelningen av fördelar och bördor.
  13. Hela produktens värde ges emellertid inte arbetaren, utan mervärdet behåller arbetsköparen, kapitalisten, själv.
  14. Nej, skivan har också låtar som handlar om arbetarklassens kamp -inte bara för dagligt bröd -utan också för ett annat samhälle, ett samhälle där arbetsköparens profit inte väger tyngre än de produktiva människornas levnadsvillkor.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs arbetsköpare?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en arbetsköpare arbetsköparen arbetsköpare arbetsköparna
genitiv en arbetsköpares arbetsköparens arbetsköpares arbetsköparnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-28

 • Leo
  Latinskt namn med betydelsen lejon.
 • Besläktade namn: Leon

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2