/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder ariansk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till ariansk

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är fial en synonym till tornspets?

Hur används ordet ariansk?

  1. Som teolog företrädde han en ariansk riktning.
  2. En ariansk hållning intar idag Jehovas Vittnen.
  3. En ariansk hållning har idag bland annat Jehovas Vittnen och Swedenborgianismen.
  4. År 589 deltog hon och biskop Uldila i en ariansk konspiration mot Leovigild.
  5. Audofleda var hedning före giftermålet och döptes av en ariansk präst före bröllopet.
  6. Auxentius av Milano, död 374, ariansk teolog, presbyter i Alexandria 343-355 och sedermera biskop i Milano.
  7. Under påsknattens vigil år 379 drog en ariansk mobb in i kyrkan under gudstjänsten, sårade Gregorios och dödade en annan biskop.
  8. ), död 367 i Konstantinopel, kallad " Ateisten" av sina trinitariska motståndare, var grundare av en ariansk kristen rörelse och en viktig talesman för arianismen.
  9. Asterius Sofisten, även Asterius av Kappadokien (grekiska: Αστέριος), död cirka 341, var en ariansk kristen teolog och sofist, tidigare lärare i retorik i Galatien.
  10. Mavia kom i konflikt med den romersk kejsar Valens, när denne ville utnämna en ariansk biskop i stället för den ortodox de arabiska kristna hade begärt.
  11. Potocki uppfostrades i en ariansk skola i Kraków, blev soldat och deltog 1652 i kriget mot kosackerna, men lämnade landet vid svenskarnas anryckande och övergick till katolicismen.
  12. De nutida bosnierna är ättlingar till det medeltida bošnjanifolket som huvudsakligen var anhängare av den Bosniska kyrkan, vilken kan ha varit av bogomilsk eller ariansk eller av någon annan kättersk karaktär.
  13. Anomœanerna (Anomeaner, Heterousianer, Aetianer eller Eunomianer) var på 300-talet en kristen, ariansk sekt som menade att Jesus från Nasaret (Sonen) var av annat väsen och inte på något sätt lik Gud (Fadern).
  14. Akakianerna eller acacianerna, också kända som homoiousianerna, var en ariansk sekt som först framkom som ett kyrkligt parti en tid före kallelsen till de gemensamma koncilierna i Ariminum (Rimini) och Seleucia Isauria år 359.
  15. Upproret leddes av Sunna, den arianske biskopen från Merida.
  16. Efter den arianske kejsaren Valens bestigning år 364 hade Akakios återvänt till arianismen.
  17. När Milanos arianske biskop avled, korades nicenaren Ambrosius, ehuru med huvudsakligen juridisk utbildning, år 374 till biskop.
  18. Hans viljekraft sammanhöll nicenarna i östern, och genom sin fasthet fick han själva den arianske kejsar Valens att rygga tillbaka.
  19. Det tredje upproret skedde 588 och leddes av den arianske biskopen Aldila och Goswhinta, hans styvmamma och änkedrottning, efter Leovigild.
  20. Han stod anklagad för högförräderi, möjligtvis för en misstänkt sammansvärjning tillsammans med den bysantinske kejsaren Justinus I. Justinus religiösa ortodoxi förstärkte hans rivalitet med den arianske Theoderik.
  21. 369 fördömde han vid ytterligare en synod i Rom den arianske biskopen av Milano, Auxentius ; denne satt dock kvar till sin död då han efterträddes av Ambrosius av Milano.
  22. Mot Meletios stod nu under större delen av hans episkopat dels den av hans forna anhängare till hans efterträdare valde, utpräglat arianske Euzoius, dels den av de strängare athanasianskt sinnade eustathianerna insatte Paulinus.
  23. Han mottog dopet av den arianske biskopen Eusebios av Nikomediam, som lyckades behålla positionen som biskop genom sin vänskap med Konstantins syster, strax innan han avled 22 maj 337 i Nikomedia (dagens Izmit, Turkiet).

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Jennifer
  Engelskt namn som antagligen kommer från det walesiska namnet Guinevere: vit våg.
 • Jenny
  Smekform för det engelska namnet Jane: Herren är nådig. Även en kortform av det engelska namnet Jennifer: vit våg.
 • Besläktade namn: Jennie, Jenni

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs ariansk?

adjektiv
positiv en ariansk
ett arianskt
den|det|de arianska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2