/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till arkitrav

Hur upplevde du uppläsningen av arkitrav?

eller

Vad betyder arkitrav?

Hur uttalas arkitrav?

  1. [-ki-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet arkitrav?

  1. I den klassiska arkitekturen kan en arkivolt betraktas som en krökt arkitrav.
  2. I staden finns även ruiner av akvedukter, vattenreservoarer och en nedrasad arkitrav av en pelargång.
  3. Någon parallell till Mariehälls egenartade överbyggnad med dess brutna arkitrav finns veterligen inte i Sverige.
  4. Ingångsportalen hade två joniska kolonner, vilka bar upp en arkitrav och ett brutet segmentbågeformat pediment.
  5. De har en tempelfasad med två kolonner (vanligen joniska) in antis, en arkitrav och en fronton.
  6. ), smal bandliknande list, som bildar ett horisontellt avskiljande led mellan arkitrav och fris i den doriska kolonnordningen.
  7. Barockens tunga stendekor som accentuerade arkitrav, fris och kornisch ersattes av frikostig stuckatur och nyckfulla och pittoreska träsniderier.
  8. 1859 föreslog Asiatic Society of Bengal att man skulle flytta en arkitrav med avbildning av navagraha till Indian Museum i Calcutta.
  9. Byggnaden är idag utan tak, men socklar inom byggnadens arkitrav antyder att dess tak, som var gjort av timmer, faktiskt gjordes på forntiden.
  10. Entablementet, oftast kallat bjälklag, består uppifrån och ned av kornisch (även kallad gesims), fris och arkitrav och bärs upp av kolonner, pelare eller pilastrar.
  11. Abakus är en slät platta, ovanpå ett kapitäl, det vill säga högst upp i en kolonn, som bär upp en arkitrav, båge eller överliggare.
  12. Detta tempels arkitrav byggdes i två delar, vilket gav den en höjd på 119 centimeter, gentemot frisens höjd på 81,5 centimeter ; Denna proportion är ovanlig bland templen i området, men är känd från tempel på Sicilien.
  13. Själva byggnaden är byggd i opus latericium, medan kolonnerna och arkitraven är av pentelikonmarmor från stenbrott, som Herodes Atticus ägde.
  14. Utomordentligt viktiga för arkitekturen under de följande 2000 åren var artikuleringen av kontrasten mellan bärande element, kolonnen, och burna element, arkitraven.
  15. Kolonnerna är av två sorters egyptisk granit och har inte exakt samma mått ; marmorblocken i arkitraven är tagna från andra byggnader.
  16. Ungefär i mitten av staden låg Athenatemplet, en jonisk peripteros av 6 gånger 11 pelare utan fris över arkitraven, byggd av Pythios, arkitekten till Mausoleet i Halikarnassos.
  17. En triglyf består av en stenplatta med två, genom släta ytor skilda lodräta räfflor vilka i genomskärning är triangulära, på det doriska templet omväxlande med metoperna vilande på arkitraven i axeln på varje kolonn och dess mellanrum.
  18. På grund av bristen på timmer i den torra regionen Nubien, gjordes kioskens tak av sandstensblock som hölls uppe av arkitraver på långsidorna.
  19. Serlio har givit upphov till serliana eller serlianska motivet, som är ett arkitektoniskt element med en rundbåge flankerad av två symmetriska öppningar med arkitraver.
  20. På norra fasaden, har arkitraver och kornischer skurits ur och en bronsinskription är inlagd, nu förlorad ; försök att rekonstruera dess text utifrån placeringen av kramphålen för bokstävernas hållpinnar har inte varit framgångsrika.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-13

 • Kaj
  Mansnamn med danskt ursprung. Även kvinnonamn som är en kortform av Kajsa: ren eller kysk.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs arkitrav?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en arkitrav arkitraven arkitraver arkitraverna
genitiv en arkitravs arkitravens arkitravers arkitravernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt