/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder aseptik?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till aseptik

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hädare en synonym till heretiker?

Hur används ordet aseptik?

  1. Även på denna målning sker operationen i eternarkos och utan aseptik samt med många åskådare.
  2. Vid administrering av infusioner och injektioner rekommenderades noggrann aseptik för att undvika onödig kontamination.
  3. Operationssjuksköterskan är den som är expert och har ansvar för hygien och aseptik (att hindra spridning av smittämnen) på operationssalen.
  4. Först efter Semmelweis död utvecklades bakterieteorin om sjukdomar, och Semmelweis är nu erkänd som en pionjär inom aseptik och förebyggande av nosokomial infektion (" sjukhussjuka").
  5. Antiseptik syftar till att bekämpa redan befintliga mikroorganismer, till skillnad från aseptik, som syftar till att förhindra uppkomsten av mikroorganismer, till exempel genom rengöring och sterilisering.
  6. Tack vare sin konsekvent genomförda antiseptik och aseptik blev han den förste, som i Finland med framgång utförde de stora bukoperationerna, och genom stor förmåga som operatör och klinisk lärare utövade han ett mycket betydelsefullt inflytande på läkarutbildningen i Finland.
  7. Intill införandet av antiseptiken och aseptiken på barnbördshusen under senare delen av 1800-talet utgjorde barnsängsfebern ett allvarligt hot mot kvinnans liv under i synnerhet barnsängens första tid.
  8. Howitz var också den förste danske läkare som tog till sig ungraren Ignaz Semmelweiss forskning om barnsängsfebern, även om äran för att ha infört aseptiken och antiseptiken i Danmark främst tillkommit Stadfeldt.
  9. Av tradition har Stadfeldt tillskrivits äran för att ha infört antiseptiken och aseptiken i Danmark ; dock var Frantz Howitz den förste i detta land som tog till sig Ignaz Semmelweiss forskning om barnsängsfebern.
  10. Särskild betydelse för aseptikens införande hade ungraren Ignaz Semmelweiss.
  11. Han gjorde också de unga läkarna i Finland väl förtrogna med anti-och aseptikens betydelse inom obstetriken.
  12. Sedan bukkirurgin tack vare anti-och ännu mer aseptikens införande upphörde ovariotomin upphört att vara den märkvärdiga, ofta farliga operation den så länge gällde för.
  13. Den visade sig liksom detta medföra stor risk för kvinnan, ända tills man genom anti-och aseptikens införande lärde sig att förebygga den farligaste komplikationen, infektionen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Asta
  Kortform av det nordiska namnet Astrid som består av betydelseelementen asagud och skön eller älskad: älskad av asagudarna.
 • Astrid
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen asagud och skön eller älskad: älskad av asagudarna*.
Besläktade namn: Estrid

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs aseptik?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en aseptik aseptiken
genitiv en aseptiks aseptikens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2