Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till autarki

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder autarki?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Liknande ord till autarki

Hur används ordet autarki?

 1. Dess huvudståndpunkter vilade på autarki, korporativ nationalism och ett motstånd mot såväl kommunism, liberalism och demokrati som internationell fascism och nazism.

  Nazitysklands politik var i hög utsträckning baserad på autarki, i synnerhet ideologiskt, medan omfattande affärer med utlandet gjordes till världskrigets utbrott och med Sovjetunionen fram till 1941.

  Peisistratos har ansetts som utvecklare av den första välfärdsstaten genom sin politik att erbjuda landlån till de förfördelade i samhället, som del av en ansträngning av uppmuntra autarki.

  Den tyska tanken fordrar idag, då den gamla feminiserade världen håller på att störta samman: auktoritet, typbildande kraft, restriktivitet, disciplin, autarki (självförsörjande), skydd för raskaraktären samt erkännande av könens eviga polaritet.

  Den senare förutsägelsen användes under 1900-talet för att rättfärdiga en riktning i rakt motsatta banor: " kommunism" blev liktydigt med statlig privategendom under inåtvänt byråkratiskt toppstyre, autarki, som spontant underminerades av en svart marknad.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Sivert

  Tysk sidoform till det tyska namnet Sigvard och det nordiska namnet Sigurd, segerväktare.

  Sigvard

  Tyskt namn som betyder segerväktare. Samma namn som det nordiska namnet Sigurd.

  Besläktade namn: Sigvard

  Mest sökta

   Hur böjs autarki?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativen autarkiautarkin
   genitiven autarkisautarkins