/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till avtrubbning

Hur upplevde du uppläsningen av avtrubbning?

eller

Vad betyder avtrubbning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till avtrubbning

avtrubbning är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet avtrubbning?

  1. Bara det faktum att mediesajter över hela världen just nu fylls av artiklar på temat vad som skulle hända om världens största ekonomi inte kan betala räntorna på sina skulder säger en hel del om den avtrubbning som skett under finanskrisen.
  2. Skrev senast om hur avtrubbning kan skapa både näthatare och bombmattor på distans.
  3. Att upprördheten bland allmänheten inte varit större kan beror på en kombination av avtrubbning och uppgivenhet.
  4. Det finns anledningar att ifrågasätta många ordinationer och upplysa patienterna om de verkliga effekterna av den antidepressiva medicinen; att känslolivet manipuleras och att viss avtrubbning sker.
  5. Det finns inget stöd för att tillvänjning vid mediavåld leder till avtrubbning inför verkligt våld.
  6. Okänsligare människor Just risken för avtrubbning är nämligen en av de frågor som tas upp av psykologiprofessorn Marianne Frankenhaeuser.
  7. Skador kan också leda till emotionell avtrubbning.
  8. Lyrica har bland annat yrsel och avtrubbning som möjliga biverkningar.
  9. Senare tecken på demens är också bristande uppmärksamhet och känslomässig avtrubbning.
  10. Personer med frontallobsdemens drabbas av en tilltagande personlighetsförändring med bristande omdöme och känslomässig avtrubbning.
  11. Vad är det för fatal avtrubbning inför dödligt våld som vi ser i Filippinerna?
  12. De vanligaste konsekvenserna var dock inkontinens, en enorm matlust, epileptiska anfall och känslomässig avtrubbning.
  13. Vissa trodde att det berodde på avtrubbning till följd av omfattande tittande på underhållningsvåld.
  14. Det kräver ett visst mått av avtrubbning för att hålla djur på det här sättet, säger hon.
  15. Svenska folkhälsoinstitutet gav 1994 ut skriften Haschboken, där det sägs att amotivationsymdrom " är ett tillstånd av avtrubbning och likgiltighet.
  16. Bromokriptin blockerar kokainets euforiska effekter och " suget" efter kokain, men det har rapporterats ge biverkningar som slöhet, avtrubbning och minnesluckor.
  17. Han var den förste att beskriva både psykoser triggade av haschkonsumtion och det tillstånd av psykisk avtrubbning som kallas amotivationssyndrom.
  18. Andra vanligt förekommande symptom för individer drabbade av denna sjukdom inkluderar depression, kognitiv nedsättning, paniksyndrom alternativt emotionell avtrubbning och " overklighetskänslor" (Depersonalisation-Derealisation).
  19. Pseudodepression ger upphov till symptom så som apati, emotionell avtrubbning, minskad sexuell lust, minskat initiativtagande och minskad eller avsaknad av verbal framställning.
  20. – I någon mån är det en kollektiv avtrubbning att vi låter det här ske år efter år att vi skickar ner underläkare utan större kompetens till akutmottagningarna.
  21. De störningar som är associerade med skador begränsade till enbart dorsolaterala prefrontalcortex skiljer sig väsentligt från det vanligare frontallobssyndromet som kännetecknas av känslomässig avtrubbning eller känslighet till följd av skador i orbifrontala prefrontalkortex.
  22. Under hans ledning förblev byrån närstående till regeringen, vilket starkt bidrog till avtrubbning av yttrandena från pressen om den tidens kontroversiella händelser, såsom slaget vid Adwa (1896), Bava-Beccaris-massakern (1898), mordet på Umberto i Italien (1900), italiensk-turkiska kriget (1911-1912) och de liknöjda ändringarna i internationella allianser, som föregick första världskriget.
  23. Gårdagen är inget undantag, Igår togs ett dåligt beslut, gränsen trampades över en gång för mycket, så enkelt är det och det är nått jag bara får leva med….varför?... ja, åter igen så har jag inga bra svar, förhållandena var vi fullt medvetna om, riskerna visste vi, erfarenheten fanns … Kanske det var frestelsen som tog överhand, kanske var det avtrubbning, kanske berodde det på att det ” bara ” var hemmafjället, kanske en underskattning, kanske missbedömning, kanske negligering … mest troligt lite av varje! … Hur som helst så skrämmer tanken på hur många gånger genom årens lopp som man har gjort samma övertramp, men med ett gott resultat?...
  24. Reaktionsförmågan hos en sömnig förare blir som sirap, synfältet drar ihop sig och avtrubbningen är ett faktum, sammanfattar hon.
  25. En person med hysterisk psykos är social på ett sätt som schizofrena personer sällan är ; den känslomässiga avtrubbningen och bortfallet av känslomässig respons saknas och personen är som regel känslomässigt kontaktbar stundvis, och kan i viss mån kommunicera om sina trauman.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Barbro
  Svensk variant av det grekiska namnet Barbara: främling eller icke-grekisk kvinna.
 • Barbara
  Grekiskt namn som betyder främling eller icke-grekisk kvinna.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs avtrubbning?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en avtrubbning avtrubbningen
genitiv en avtrubbnings avtrubbningens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2